13 komentāri

2. Ozolnieki – ozolnieki, bet Burtnieki – burtniecieši

2/6

Lai arī latviešu valodas teorija ir skaidra un saprotama – vietvārds tiek darināts, balstoties uz apdzīvotās vietas lokāciju, ne vienmēr tev pa rokai būs karte, kurā ieskatīties. Turklāt šīs robežas nav striktas, kā arī pastāv daudzi izņēmumi – kur nu bez tiem!

Kad lieto izskaņu -nieki, bet kad -ieši

Latvijas rietumdaļā, aptuveni līdz Rīgai, iedzīvotāju nosaukumus darina ar izskaņu -nieki. Piemēram, Irlava – irlavnieki, Sēme – sēmnieki. Vieglākas izrunas labad reizēm tiek lietota izskaņa -enieki. Biksti – bikstenieki, Ukri – ukrenieki.

Tikmēr Latvijas austrumdaļā – aptuveni no Rīgas uz austrumiem, iedzīvotāju nosaukumiem ir pieņemts lietot izskaņu -ieši. Kalsnava – kalsnavieši.

Pārejas joslā – Bauskas rajonā un Rīgas apkārtnē – iedzīvotāju nosaukumus darina kā ar vienu, tā otru izskaņu. Bauskas iedzīvotājus gan pieņemts saukt par baušķeniekiem.

2. Ozolnieki – ozolnieki, bet Burtnieki – burtniecieši

2/6
Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

TOP komentāri

  • Jānis
    +4 +3 -1

    Jānis

    Tas kurš tagad mēģina iestāstīt citiem par Apes iedzīvotāju dēvēšanu par apeniekiem, ir mazākais aprobežota vai pat stulbs. Pēc visām vēsturiskajām tradīcijām Apes iedzīvotāji no laika gala bijuši un ir apenieši. To saku gan kā dzimis apenietis, gan filologs. Gadījumā, ja šitā murga izgudrotājs nāk no tiem Z.Dibeniem, turpmāk bez aizspriedumiem dēvēšu viņu par dir...
  • nezinīte
    +2 +2 0

    nezinīte

    biju dzirdējusi par apeniešiem! bet par apeniekiem, dzirdu pirmo reizi🤔
  • Lai dzīvo

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl