Nātres, pieneņu lapas un gaiļpieši. Neldijas padomi, kā ievākt un pagatavot pavasara pirmos vitamīnus

3 komentāri
Nātres, pieneņu lapas un gaiļpieši. Neldijas padomi, kā ievākt un pagatavot pavasara pirmos vitamīnus
Sabīne Zvirbule/Skaties.lv

Šovā ”Saimnieks meklē sievu” iepazītā Neldija Kronberga no Vecauces allaž uzsvērusi to, ka pārtiek no tā, kas atrodams dabā. Viņa gatava arī Skaties.lv lasītājiem atklāt dažas vērtīgas gudrības, kā bagātināt organismu vitamīniem, ievācot zaļumus, kas atrodami jebkurā pļavā vai zālienā.

”Tagad daudzas slimības nevar izārstēt, jo jūs ēdat tādu pārtiku. Ja es Rīgā dzīvotu, pārtikas veikali bankrotētu. Es tur neko nepirktu. Visu taisu pati. Piemēram, desas.

‘Esmu redzējusi, kā taisa veikala desas, maļot iekšā visas ķeskas, vairs nevaru tādas ieēst. Taisu pati no tīras gaļas,” Skaties.lv savus ēšanas paradumus raksturo Neldija.

Taču šajā laikā labākais atrodams dabā. Piemēram, vecās labās nātres ir labākais vitamīnu avots.

”Nātres ir labākais, ko varam sev dot pavasarī. Pavasarī mums visiem ļoti vajag dzelzi pēc garās ziemas. Un nātrēs ir visvairāk dzelzs iekšā.

Nātru zupa – lielisks veids, kā uzņemt dzelzi. Pieliek klāt putraimiņus, kādu skābeni, ja paaugusies, burkānus. Ļoti daudz dzelzs iekšā,” slavē Neldija.

Vai jau redzēji, ko Neldija nopirka par 100 eiro? Lasi TE!

Tāpat lielisks līdzeklis no dabas ir pieneņu lapas un gaiļbiksītes.

”Pieneņu lapas visu vasaru ēdu, lieku klāt pie salātiem. Tas ļoti uzlabo gremošanu. Pie tā rūgtuma jau esmu pieradusi. Ja negrib rūgtumu, var izmērcēt, bet tas vairs nebūs tas.

Gaiļpiešu tēja ir ļoti laba priekš visa organisma. Savukārt gaiļpiešu lapas var likt salātos,” vērtīgas pamācības sniedz šova zvaigzne.

Tiesa, Neldija spriež, ka pilsētnieka organisms, iespējams, uz tādām nātrēm vai pieneņu lapām nemaz nereaģēs.

”Ja viņam ir iekšā visa tā mūsdienu ķīmiskā pārtika, asinsrite jau ir piesārņota. Vispār – gribēju nopirkt melnu lakatu. Man nav pieņemama tā dzīve, ko tagad dzīvo.

Gan dzīvnieki, gan cilvēki – visi esam dzīvi, mums jāēd dabisku ēdienu. Tāds ir mans uzskats.

Man mamma vienmēr mācīja – lai visi būtu paēduši, paēdini savu govi.

Tā ir. Tā man ir biezpiens, krējums, sviests. Bet tas ir šausmīgi grūts darbs. Jāstrādā katru dienu, vai slims vai vesels,” savu dzīves filozofiju skaidro Neldija.

Bet vai grūtais darbs ir tā vērts? Neldija allaž uzsvērusi, ka viņai nav brīvdienu, jāceļas naktī, lai koptu lopiņus. Vai nav gribējies šo visu pamest un baudīt pelnītu atpūtu? Nē – pārliecinoši teic Neldija.

”Kamēr Dievs man atļaus staigāt, strādāšu. Man patīk, ka man viss ir mājās pie rokas. Lasu zāļu tējas, saknes. Ēdu ogas, zaļumus. Katru dienu ēdu krējumu. Un nesaprotu arī to mūsdienu uzskatu – ka saka, ka krējums slikts.

Taukus cilvēkam vajag. Citādi iekšējie orgāni sažūs. No mākslīgiem taukiem jābaidās, dabiskie ir vajadzīgi.
Es ik dienas ēdu treknu gaļu un vismaz 200 gramus trekna krējuma. Tad jau es arī būtu resna,” tā Neldija.

Video: Neldija gatavo putukrējumu kā senajos laikos