Kā pagatavot pasaulē labāko šašliku? Vienkārša recepte

2 komentāri
Kā pagatavot pasaulē labāko šašliku? Vienkārša recepte
PEXELS

Marinēta gaļa, kas grilēta virs karstām oglēm, tūkstošiem gadu ir bijusi Vidusāzijas pārtikas kultūras sastāvdaļa, bet šī ēdiena variācijas bijušas populāras arī romiešu vidū. Mūsdienās šašliks ir neatņemams piknika un dārza svētku ēdiens, ko ļaudis gatavo un gardu muti notiesā vairs ne tikai Vidusāzijā, Kaukāzā un Krievijā, kur tas īpašu popularitāti sāka iemantot kopš 19. gadsimta beigām.

Šašliku tradicionāli gatavo no jēra vai kazas gaļas, taču mūsdienu variācijas pieļauj arī cūkgaļu, vistu un liellopa gaļu. Tā noslēpums ir pagatavošanas veidā, gaļas gabaliņus marinējot jogurta vai etiķa mērcē, kas ļauj gaļai iegūt vienreizējo garšu un mīkstumu.

Gaļas gabaliņus dur uz iesmiem un cep uz karstām oglēm, līdz gaļa kļūst viegli apdedzināta. Atkarībā no reģiona uz iesmiem cep arī dārzeņus, piemēram, sīpolus, papriku, tomātu vai sēnes, tādējādi radot garšas dažādību. Dažāds ir arī pasniegšanas veids – atkarībā no reģiona šašliku pasniedz ar pašu ceptu maizi vai rīsiem.

Vietne recipeland.com piedāvā recepti, kā mājās pagatavot tradicionālo krievu šašliku. Tā pagatavošana nav sarežģīta – viss, kas tev vajadzīgs, ir kvalitatīva gaļa un neliela buķete garšvielu. Puskilogramu jēra gaļas (vislabāk no stilba) sagriež nelielos gabaliņos, smalki sasmalcina vienu nelielu sīpolu, divas lielas ķiploku daiviņas, vienu šalotes sīpolu, nepieciešama arī ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu lapu. Marinādei vēl vajadzēs glāzi granātābolu sulas vai etiķa un ūdens maisījuma, 2 ēdamkarotes kukurūzas eļļas, 4 šķipsniņas kajēnas piparu.

Visas sastāvdaļas sajauc kopā bļodā, pārklāj un uz nakti ievieto ledusskapī nostāvēties. Kad gaļa ir iemarinējusies, gaļas gabalus izņem no marinādes, nosusina, sprauž uz metāla iesmiem. Dažādībai uz iesmiem var pievienot arī dārzeņus – pēc sirds patikas un gaumes.

Iesmus liek pāri karstām oglēm un cep apmēram 12 minūtes, ja dod priekšroku šašlikam nedaudz rozā krāsā, bet pilnībā gatavs tas būs pēc 20 minūšu ilgas cepšanas. Šašliku ceļ galdā uzreiz pēc noņemšanas no grila. Lai labi garšo!

2 komentāri