Komentāri
Garšaugu dobīte uz palodzes jeb kā pilsētniekam kļūt par dārznieku
Foto: Sean Freese, Flickr

Arī pilsētnieks var kļūt par dārznieku, iekopjot savu mazdārziņu uz palodzes. Daudzi garšaugi prasa minimālu aprūpi, taču ir pāris noteikumu, ko vērts ņemt vērā. Turklāt garšaugu dobīte ne tikai papildina kulinārijā izmantojamo garšu buķeti, bet arī jauki un gardi smaržo un izdaiļo telpu.

Lai iekoptu dārziņu mājās, vajadzīga saulaina palodze. Visideālākie ir Dienvidu vai Dienvidrietumu puses logi, kur saule vērojama ilgāk. Ja mājoklī nav pieejama pietiekami saulaina palodze, speciālisti iesaka nodrošināt cita veida gaismu, jo bez tās augs būs nīkulīgs un bez izteiktas garšas.

Starp iecienītākajiem garšaugiem ir lociņi, baziliks, pētersīļi, piparmētra, rozmarīns, timiāns, oregano jeb raudene.

Garšaugu audzēšanai dārzkopji iesaka izvēlēties gan keramiskos, gan arī plastmasas podus, taču vislabāk izmantot konteinerus vai kastes. ”Podam jābūt platam un diezgan seklam, ar drenāžas caurumiņiem, lai izvairītos no ūdens uzkrāšanās. Trauka dibenā noteikti vajag ievietot drenāžu – keramzītu, rupjas smiltis, olīšus.

Augu stādīšanai labāk nopirkt veikalā gatavu substrātu, vēlams, lai maisījuma sastāvā būtu arī smilts vai perlīts. Pirms sējat sēklas, ieteicams zemi izkarsēt cepeškrāsnī, lai tā tiktu pasargāta no infekcijām.

Ja sēklas ir mazas, tad tās uzreiz var sēt mitrā augsnē, lielākas sēklas pāris stundas vajadzētu pamērcēt ūdenī. Vēlams pārbaudīt sēklu dīgšanas spējas: tās sēklas, kas uzpeldēja, visticamāk, ir tukšas. Sēklas sēj mitrā augsnē, ne pārāk dziļi, pārklājot ar nelielu daudzumu zemes, pēc tam mitrina augsni un pārklāj ar stiklu siltuma uzturēšanai un mitrumam. Pirmie dīgsti parādīsies pēc 7–10 dienām,” raksta kleoo.lv.

Vienā stādiņu tvertnē var stādīt vairāku veidu garšaugus, tomēr jāņem vērā, ka augiem ieteicams būt krāsu, smaržas, augšanas prasību ziņā saderīgiem.

Iestājoties vasarai, mazdārziņu, ja tas iespējams, var pārcelt uz lodžiju.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl