Pildīta baltmaize un atmiņas par padomju laikiem -”Dullajā receptē” viesojas Miks un Māris Ozoliņi

Pievienot komentāru

Pēc 6 gadu prombūtnes Latvijā ieradies Miks Ozoliņš, kurš ar savu tēvu Māri “36.līnijā” pagatavoja kādu 1974. gada pildītas baltmaizes recepti.

Miks atcerējās, kā viņš bērnībā gatavojis milzu sviestmaizes no baltmaizes kukulīša, bet tētis atcerējās padomju laika garās rindas, kad bija jāstāv pēc maizes, desas, apģērba. Māris bija paņēmis līdzi Rīgas Porcelāna fabrikas kafijas krūzīti, ko vēl joprojām lieto arī ikdienā, savukārt Mikam Lauris Aleksejevs bija sagatavojis īpašu pārsteigumu – padomju laiku krējuma burciņu, un Mikam neizdevās uzminēt, kas tajā laikā tika tirgots šādā burciņā.

Beidzot arī uzzinājām, ka Miks Amerikā veiksmīgi palīdz uzņēmumiem piesaistīt klientus – viņam jau ir kursi 6 valstīs. Savukārt tēvs, aiziedams no šovbiznesa, pievērsies vilnas tirgošanai un sauc sevi par vilnas magnātu.

Ja sākumā radās šaubas, vai izdosies izgatavot pildīto baltmaizi, tad beigās sanāca lielisks rezultāts, ko visi ar gardu muti notiesāja.

Recepte

  • 1 baltmaizes kukulis
  • 1/2 gl.kafijas krējuma
  • 100 g speķa
  • 1 sīpols
  • 500 g maltās gaļas vai liesas desas
  • 1 ola
  • 100 g tomātu biezeņa
  • 200 g sēņu
  • 100 g sarīvēta siera
  • 1 glāzīte konjaka
  • tomāti, gurķi, zaļumi dekorēšanai
  • sāls, pipari
  • 2 ēd.k sviesta

Maizei nogriež virsējo kārtu garozu – “cepuri”. Izņem mīkstumu tā, lai paliek 2 pirkstu bieza maizes kārta. Pusi no izņemtā mīkstuma pārlej ar krējuma un tomātu biezeņa maisījumu. Speķi sīki sagriež un pannā apcep, pievieno sagrieztas sēnes, sīpolus, malto gaļu, samaltu vai sakapātu desu un visu sacep. Izmirkušo masu sastrādā viendabīgā masā, samaisa ar apceptajiem produktiem, pieliek olu, konjaku, sāli, piparus pēc garšas un sakapātus zaļumus. Masu samaisa, iepilda maizē, novieto uz ietaukotas pannas, pārliek ar sviesta piciņām un cepeškrāsnī apmēram pusstundu cep, tad pārkaisa ar sieru, ievieto cepeškrāsnī un cep, kamēr siers izkusis. Pildīto baltmaizi pasniedz galdā karstu, rotājot ar gurķu šķēlītēm, sarkanajiem pipariem, tomātiem.

Pārsteigums no pagātnes – ”Dullajā receptē” Normunds Rutulis ar meitu

Šo recepti var gatavot arī tie, kuri neēd gaļu, to aizstājot ar sēnēm, dārzeņiem. Katram pašam var būt savs fantāzijas lidojums, kā piepildīt maizes kukuli. Māris Ozoliņš pat ieteica izmantot rupjmaizes kukulīti, un Lauris piebilda, ka rupjmaize lieliski sastrādājas kopā ar sieru.

Skaties raidījumu ”Dullā recepte” svētdienās 9.25 kanālā TV3!