Latvijas spēcīgākie vīri “Dullajā receptē” apēd pa vistai un atklāj savas diētas noslēpumus

Pievienot komentāru

“Dullajā receptē” ciemos bija divi no stiprākajiem pasaules spēkavīriem – Dainis Zāģeris un Aivars Šmaukstelis. Vīriem izdevās uzgriezt pareizo grāmatu un atrast īsto recepti viņu gaumē – cāli “tabakā”. Ēdiena gatavošanā lieti noderēja arī senas hanteles no Daiņa Zāģera sportista karjeras sākuma.

Gatavojot ēdienu, vīri dalījās ar pieredzi un kulinārajiem piedzīvojumiem eksotiskajās zemēs, kur norisinājušās sacensības. Gadījušies tik asi ēdieni, kas par sevi atgādinājuši vēl nākamajā dienā, savukārt ne vienmēr glaunajās viesnīcās pasniegtais ēdiens bijis baudāms. No senajiem laikiem Dainis atcerējās garās rindas pie kvasa mucām, bet Aivars atcerējās pirmo saldējuma kafejnīcu Rīgā “Pingvīns”.
Vaicājot par īpašam diētām vai ēšanas paradumiem pirms sacensībām, vīri atzinās, ka neko īpašu neievēro, vienīgais, lai nebūtu pārāk “smags” ēdiens, jo sacensībās smaguma tāpat pietiek. Dainis atzinās, ka šad tad naktī mēdz apciemot ledusskapi, lai pamielotos ar kādu kūciņu. Arī šoreiz vīri par ēstgribu nesūdzējās un katrs notiesāja vidēja izmēra pusotra kilograma smagu cāli ar piedevām.

Vīru cienīgā recepte bija Cālis “tabakā”. Šefpavārs Lauris Aleksejevs kliedēja mītus, ka cālis jāgatavo vai jāmarinē tabakā. Izrādās, vārds “tabaka” radies no vārda “tapak”, kas nozīmē cāli cept zem sloga. Senā vēsturē cālis tika cepts starp akmeņiem. Gatavojot cāli, gaļas āmurs nebija vajadzīgs, to aizstāja vīru spēcīgās dūres, Laurim atlika vien lūgt, lai vīri nesalauž galdu.

Cālis “tabakā” recepte

  • 1 mazs cālis
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 ēdamkarote krējuma
  • Sāls
  • 1 daiviņa ķiploka
  • Pēc Laura versijas klāt pievieno saldās paprikas pulveri, eļļu
  • Pasniedz ar zaļiem salātiem

Cāli notīra, izņem iekšas, nomazgā. Cāļa krūti pārgriež gareniski uz pusēm, saplacina un izdauza ar gaļas āmuru, kājiņas un spārnus pieloka un saliek “kabatiņā”. Gaļu apkaisa ar sāli no abām pusēm, apziež ar krējumu un cep uz cepešpannas zem sloga līdz rodas gaiši brūna garoziņa.
Šefpavāra Laura Aleksejeva versija – cāli nedaudz iemarinē (var marinēt arī diennakti) eļļā, kurai pievienota sāls, pipari un saldās paprikas pulveris. Uz pannas vistu liek ar vēderu uz leju, jo tā daļa cepas ilgāk, pēc tam apgriež uz muguras. Slogam tika izmantots katliņš, kurā bija ķieģelis un virsū uzliktas hanteles.

Cāli pasniedz ar vārītiem rīsiem un tomātu salātiem.
Noblanšētus tomātus nomizo, sagriež. Pievieno nedaudz čili piparu, kindzu, citronu un nedaudz eļļas.

Skaties raidījumu ”Dullā recepte” jau šo svētdien 9.25 kanālā TV3!