“Esmu zvērīgs ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējs” – Andris Bērziņš “Dullajā receptē” atklāj, kā sadraudzējies ar policijas priekšnieku

Pievienot komentāru

“Dullajā receptē” viesojās aktieris Andris Bērziņš un bijušais ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš. Pirmā lieta, ko Lauris vēlējās noskaidrot, bija – kas vieno abus vīrus?

Andris atzīstas, ka kādreiz bijis “zvērīgs” ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējs. Kādā saviesīgā pasākumā radusies izdevība palūgt autogrāfu toreizējam ceļu policijas šefam, kurš, daudz nedomādams, parakstījis salocītu pergamentu. Tikai pēc tam uzzinājis, ka tā bijusi vienošanās aktieri vienmēr drošībā nogādāt mājās. Tā arī aizsākusies vīru draudzība.

Šoreiz “Dullajā receptē” tika uzgriezta 1965. gada recepšu grāmata. Andris Bērziņš pastāstīja, ka tieši tajā gadā viņu Līgatnē notriekusi smagā mašīna ZIL. Glaunais Ērenpreisa ritenis bijis nelietojams, autovadītājs ģībonī, bet pats puika ticis cauri ar sasistu kāju. “Uz dullo” šķirot grāmatu, šoreiz “stop” atskanēja pie kastaņu tortes, un Laurim nācās atzīties, ka viņam nav kastaņu. Labi, ka viesi Laurim bija sagatavojuši dāvanu – stori – tā kā torti nebija iespējams pagatavot, nācās ķerties pie zivs gatavošanas.

Gatavojot stori, viesi atcerējās laiku, kad viss bija dabūjams par “blatu”, garās rindas, kad pēc vairāku stundu stāvēšanas tika pie zilganas aknu desas. Izrādās, ka Dailes teātra aktieru ansamblis “Mūžīgais unisons” devās uz vairumtirdzniecības bāzēm, lai apmaiņā pret dziesmām un teātra biļetēm, dabūtu preces, kas tolaik bija pieejamas tikai “zem letes”.

Beigu beigās store un kartupeļu biezenis izdevās lieliski. Aktieris Andris Bērziņš bija paņēmis līdzi 1974. gada relikvijas – alumīnija trauciņus zivs formā, kuros ticis gatavots zivs galerts. Lauris pastāstīja, kā toreiz gatavoja šo galertu, lai tas būtu ne tikai garšīgs, bet arī vizuāli pievilcīgs.

Recepte (improvizācija)

Storei izņem visas ķidas, nogriež augšējās spuras – ārā neko nemet, jo no visa liekā var pagatavot lielisku buljonu.
Stori norīvē ar sāli, pipariem, pilda ar sagrieztiem dārzeņiem (burkāns, selerija, sīpoli, pētersīļi, dilles).
Liek cepešpannā, zivs asti piesien pie galvas, apkārt saber pāri palikušos dārzeņus un zaļumus.
Virsū uzlej no ķidām un spurām izvārīto buljonu un 150 g degvīna, kas pastiprina stores garšu.
Liek cepties 150-180 grādu temperatūrā 40 minūtes. Pārklāj ar foliju, lai nepiedeg.
Pasniedz ar kartupeļu biezeni.

Kartupeļu biezenis

Izvāra kartupeļus, izspiež caur sietiņu, lai masa būtu gluda un līdzena. Pievieno sāli, piparus, sviestu un sarīvētus svaigus mārrutkus.
Liekot galdā, rotā ar burkānu šķēlēm no stores buljona.

Skaties raidījumu ”Dullā recepte” svētdienās 9.25 kanālā TV3!