Viegli un bez ekstrēmiem ierobežojumiem! “Dzīve bez atkritumiem” dalībnieki no “zero waste” vēstnešiem saņem teicamu atzīmi 

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Četras nedēļas katru darbadienas vakaru esam sekojuši līdzi kādai ģimenei, kura izmēģina savu ikdienu un saimniekošanu padarīt vēl zaļāku, vēl dabai draudzīgāku! Pirmajā nedēļā tie bija Armands un Iveta Simsoni, otrajā – horeogrāfa Agra Daņiļeviča ģimene, pagājušo nedēļu – uzņēmēja Marika Ģederte, bet šonedēļ – kulinārijas eksperte Linda Vilmansone-Virbule ar vīru!

Recepšu autore Linda Vilmansone-Virbule un viņas vīrs, ar kino jomu saistītais Armands, visu šo nedēļu cītīgi pildījuši uzdevumus, ko viņiem sarūpējuši “zero waste” vēstneši Laura un Andis Arnicāni.

Viens uzdevums bija visiem dalībniekiem kopīgs – nedēļu nepaņemt nevienu jaunu maisiņu. Otrs plānot ēdienreizes, lai pēc iespējas samazinātu aiz sevis atstāto pārtikas atkritumu daudzumu. Trešais uzdevums, kā papilduzdevums, ja ģimene dodas ēst ārpus mājas, kādā no streetfood tirdziņiem, tad ņemt līdzi savus ēdienu un dzērienu, daudzkārt lietojamos traukus.

Linda un Armands, atskaitoties par paveikto, akcentē, ka tas nepavisam nav bijis grūti. Pirmkārt, jau tāpēc, ka trakās aizņemtības dēļ ne reizes neēda ārpus mājas.

Toties Armands atzīstas vienā pārkāpumā, kas gan rezultātā bija daļējs pārkāpums.

 

Armands
zaļā dzīves veida piekritējs

Es biju komandējumā Somijā dažas dienas, kur “zero waste” filozofija un atkritumu šķirošana ir attīstīta. Es paņēmu divus maisiņus, bet tie bija dabai draudzīgie, kas pārstrādājas dabā, līdz ar to, manuprāt, es nepārkāpu šo noteikumu.

Linda atceras vienu, abu kopīgo maisiņa paņemšanu. Tiesa, tas bijis krietni pārdomāts. Abi ilgi stāvējuši pie saldēto jūras velšu stenda un ilgi nav varējuši izlemt – ņemt garneles jau iepakojumā vai ņemt sveramās, veikala maisiņā. Iepakoto garneļu plēve bieza un pamatīga, kas, visticamāk, dabai nodarītu lielāku kaitējumu nekā parastais plastmasas maisiņš. Tāpēc izlēmuši ņemt sveramās parastajā maisiņā. Turklāt to izmantojuši atkārtoti, lai savāktu kaķu atstātos atkritumus.

Veiksmīgi izdevies arī plānoto ēdienreižu uzdevumu izpildīt. Tam lieti noderējusi Lindas līdzšinējā pieredze kā recepšu autorei.

Linda Vilmansone-Virbule
recepšu autore

Man ir priekšrocība, jo man ir drusciņ vairāk priekšzināšanu nekā ikdienā vairumam cilvēku. Tāpēc plānošana man nesagādā nekādas galvassāpes.

Galvenais virsuzdevums, pārtikas atkritumu samazināšana līdz minimumam izpildīts, bojā aizgājuši vien divi burkāni. Abi, noslēdzot izaicinājumu, atzīst, ka tagad ledusskapī valda caurvējš un jāplāno gājiens uz veikalu. Tiesa, Linda norāda, ka, ja vajadzētu, tad iztiktu arī no tā, it kā nekā.

 

Linda
gatavošanas eksperte

Armandam ir tāds labs teiciens, ka tur, kur viņš redz badu, tur es saskatu iespējas. Tiešām, es spēju savienot šķietami nesavienojamo un pagatavot no nekā.

Noslēdzot izaicinājumu, secinājums Lindai ar Armandu ir īss un lakonisks.

 

Armands
Lindas vīrs

Nekas nav beidzies un apstājies. Mēs iesākto turpināsim.

 

Tam, ka dzīve bez atkritumiem ikvienam no četru nedēļu dalībniekiem bijis milzu ieguvums un savu spēju pārbaude, piekrīt arī “zero waste” vēstneši. Sakot, ka svarīgi ir pamēģināt, pamanīt un pēc tam veikt izvēles, kas ir apzinātas.

Noslēdzot “Bez Tabu” stāstu sēriju “Dzīve bez atkritumiem”, sausais atlikums ir, ka dzīve bez atkritumiem ir iespējama ikvienam.