Sulu meistars Linards Liberts iesaka, kā saglabāt veselīgo dzērienu visas ziemas garumā

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

Pievienot komentāru
Sulu meistars Linards Liberts iesaka, kā saglabāt veselīgo dzērienu visas ziemas garumā

Sižetu sērijā “Pagrabā pie Bez Tabu” sulu meistars Linards Liberts gatavs palīdzēt ar padomu, kā sagaidīt rudeni un ziemu bez bažām kaut vai tālab, ka tumšajā gada laikā spēsim sevi iepriecināt ar  gardām sulām.

Tagad ir ābolu un ogu laiks, tāpēc “Bez Tabu” žurnālisti dodas uz Ikšķili pie Linarda Liberta smelties gudrību, kā vislabāk saglabāt sulas visas ziemas garumā.

Tiem, kam nav savu ābolu, Linards iesaka nebaidīties un doties pēc āboliem uz laukiem, jo vientuļās ceļmalās, klusos nostūros ābolus bieži vien neviens tā arī nenovāc. Tikai jāskatās, lai neielavāmies  kādā privātīpašumā.

Kad ir āboli, atliek vien sākt spiest sulu un ļauties eksperimentiem. Ābolus iesaka kombinēt ar visdažādākajiem augļiem un ogām, arī burkāniem. Pietiks, ja tikai piektā vai sestā daļā būs, piemēram, upenes, un sulas garša un smarža jau būs pavisam cita.

Izspiesto sulu pasterizē. To uzsilda līdz 80 grādu temperatūrai un karstu pilda stikla burkās vai pakās. Ja grib saglabāt visus vitamīnus, tad sulas pilda minerālūdens vai kādās citās plastikāta pudelēs un sasaldē. Siltā ūdens peldē atkausē, un svaigās sulas garša un kvalitāte nebūs mainījusies.

Gan Linardam, gan viņa ģimenei rudenī iecienītākā ābolu sula, bet pavasarī bērzu sula. No tās gatavo pat vīnu. Linards Liberts iesaka katram pašam pārliecināties, ka pasterizēt vai sasaldēt sulu patiesībā ir ļoti vienkārši un vitamīnu deva visai ziemai būs nodrošināta.