Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

5 komentāri

Lai arī gan Kasparam, gan Jurim ir pamatīgs liekais svars, tomēr der atcerēties, ka viņi nav vienādi un rezultāti tievējot abiem nebūs vienādi. Tāpēc, lai saprastu, pie kā kuram jāpiestrādā, abiem projekta dalībniekiem veic ģenētisko analīzi ”Uztura DNS tests”.

Šoreiz abi projekta dalībnieki satiekas pasaulē, kur saimnieko Juris, akreditētā klīniski diagnostiskā laboratorijā “Genera”. Tā ir Jura darbavieta, un izrādās, ka viņš šoreiz īpaši “izprasījies” veikt medmāsiņas darbu un pieteicies noņemt analīžu paraugus no Kaspara mutes.  Juris ne bez lepnuma sagaida Kasparu savā pasaulē un gatavs sīki smalki izstāstīt, ko darīs ar Kasparu: “Nebaidies nesāpēs! 11 marķieri, katrs savā gēnā un katram ir ietekme uz tavu vielmaiņu. Izpētot to marķieri, mēs varam pateikt, kas par putnu tu esi. Piemēram, ir gēns FTO jeb “Bada gēns”, nosaka, ka sāta sajūta iestājas vēlāk. Un viņiem garšo produkti ar augstu tauku saturu un saldumi. Arī tūlīt pat pēc ēdienreizes. Cilvēki, kuri to zina, var savus ēšanas paradumus regulēt.”

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Jura uzdevums šoreiz ir paņemt Kaspara šūnu paraugu un nogādāt laboratorijā testēšanai.

Process patiešām ir viegls un nesāpīgs – Kaspara galvenais uzdevums ir atvērt muti, kamēr Juris ar vates kociņu no tās uzņem šūnu paraugus (lasi siekalas). Juris savu humora izjūtu saglabā arī analīžu noņemšanas laikā: “Šādā veidā es no tavas mutes gļotādas nokasu tūkstošiem epitēlijšūnu. Un, ja tu neesi brokastīs ēdis cilvēka gaļu, tad uz šī vates tamponiņa ir tikai tavas šūnas. Tas ir tieši tas, kas mums ir vajadzīgs, lai tiktu klāt tavām DNS molekulām!”

Tests ir gatavs pēc desmit darba dienām, jo tas ir ārkārtīgi laikietilpīgs un gana sarežģīts process.

Kad personalizētais uztura DNS tests paveikts, tā rezultātus abiem tievētājiem skaidro laboratorijas “Genera” uztura speciāliste. Vispirms uzzinām kopīgo – izrādās, ka abiem tievētājiem mainīts ir gēns, kas iesaistīts ogļhidrātu vielmaiņā.

Kristīne Sekace, laboratorijas “Genera” uztura speciāliste, paskaidro tuvāk: “Tas nozīmē, ka, ja jūs ēdīsiet daudz ogļhidrātu, jūs strauji paliksiet lieli vīri. Tāpēc, lai samazinātu svaru, jums jāsamazina ogļhidrāti. Jāsamazina to kopējais daudzums, un tie ir graudaugi, bet lielākais bieds ir saldumi, našķi, saldinātie dzērieni, tātad ātrie cukuri.”

Abi projekta dalībnieki gan dievojas, ka našķi jau mēnesi izslēgti no viņu ēdienkartes, tāpēc uztura speciāliste turpina, skaidrojot vēl kādu laboratorijas atklājumu – kā abiem liekie tauki pārvēršas enerģijā, cik ātri tauki “kūst”. Un te Kaspars ir krietni neizdevīgākā pozīcijā.  Turpina uztura speciāliste: “Šis gēns neļauj enerģiju tik ātri paņemt, un tāpēc tauku dedzināšanai ir vajadzīgs muskuļu spēks. Ir vajadzīga fiziska aktivitāte, mērena, bet ilga. Vismaz stundu ilga, jo citādi svaru nevarēs zaudēt.”

Kasparam ir iesaistīts tas gēns, kurš tiešām runā par fizisko aktivitāti, un bez fiziskās aktivitātes par svara zaudēšanu viņš var aizmirst.

Juris:”Mans gēns TT, Kasparam ir TC.  Kaspars ir mutants!”  Labā ziņa ir, ka ar augstas intensitātes treniņiem Kasparam svaru izdosies nomest. Tā ir starpība abu tievētāju ceļā uz svara zaudēšanu.  Jurim ar zemāku fizisko aktivitāti svara zudums šobrīd ir straujāks nekā Kasparam, kuram ir iesaistīts gēns, kas atbild par taukiem. Tas nozīmē, ka visi ar uzturu uzņemtie tauki tiek “noglabāti” tauku rezervēs. Tieši tāpēc Kasparam uztura speciāliste iesaka ēst ēdienu ar zemāku tauku saturu.

Tomēr, kā norāda uztura speciāliste, arī Jura analīzēs nav nekāds rožu lauks. “Bez Tabu” moderatoram ir aizkavēta sāta sajūta, kas nozīmē, viņš var apēst krietni par daudz, līdz jūtas paēdis. Tāpēc uztura speciāliste abiem projekta dalībniekiem, jo īpaši Jurim, kā svarīgu nosacījumu izvirza lēnu un nesteidzīgu vismaz divdesmit minūšu ilgu ēšanu, kategoriski aizliedzot steidzīgu rīšanu, piemēram, pie datora.

Vēl tests uzrāda, ka abiem ir genotips, kas apgrūtina svara zaudēšanu, bet īpašs izaicinājums abiem būs svara noturēšana.

Kaspars pēc sarunas ar uztura speciālisti, kura analizē personalizēto uztura DNS analīzi, ir lakonisks: “Sūdi ir lieli, jāsāk sportot nežēlīgi!”

Kaspars pirms nedēļas – 129,7 kg

tagad – 128,9 kg

Juris pirms nedēļas – 147,8 kg

tagad – 146,3 kg

Pēc nedēļas abi tievētāji metīsies neaizmirstamā piedzīvojumā, kas būs vingrošana uz speciāla aparāta un limfodrenāžas masāža.

Foto

TOP komentāri

  • Noe
  • Vita Dišlere
    +2 +2 0

    Vita Dišlere

    Būs jau abiem labi,laba uzraudzība, vēl mūsu atbalsts.Par to sāta sajūtu kā Jurim,man ar šķiet tā ir.skatīšos vai var ar to tikt galā.🙂🙂✌️✌️🇱🇻
  • Iluta
    0 0 0

    Iluta

    Vai šādas analīzes var veikt jebkurš cilvēks? Tāds pakalpojums ir pieejams?

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl