Saplānot ēdienreizes piecām dienām? Vienkāršāk par vienkāršu! Iedvesmojies no recepšu autores Lindas Vilmansones-Virbules

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Ēdiena stiliste, recepšu autore Linda Vilmansone-Virbule un viņas vīrs ar kino jomu saistītais Armands, saņemot uzdevumu no “zero waste” vēstnešiem Arnicānu ģimenes, bija diezgan priecīgi, jo uzdevums ir labi zināms, tiesa, mazliet aizmirsts. Proti, maltīšu plānošanu, ievērojot bezatkritumu dzīves stilu, ir mēģinājuši.

Šobrīd gan, kā Linda godīgi atzīst, esot palaidušies slinkumā, un Arnicānu dotais uzdevums ir viņiem gluži vai kā medusmaize. Tāpēc, pirms doties uz veikalu iepirkties, abi sarīko ģimenes sapulci, un tas princips, kā plānot, ir gaužām vienkāršs. Abi saraksta uz lapas produktus, kurus gribētu savā galdā likt turpmākajās piecās dienās. Tur ir baklažāni, olas, siers, auzu pārslas, saldais kartupelis, avokado, rīsi un gurķi.

Kad visi produkti sarakstīti, Linda izskaidro, kā rīkojas tālāk.

 

Linda
recepšu autore

Tad, kad ir sarakstīti produkti, es eju internetā, precīzāk, pinterestā un ierakstu produkta nosaukumu un meklēju receptes, ko un kā varētu pagatavot. Skatos, kas tiek piedāvāts un iedvesmojos.

 

 

Galvenais, plānojot maltītes, atcerēties virsuzdevumu, lai pārtika neaizietu nebūtībā. Te atkal noder Lindas iepriekš gūtā pieredze, jo, ja viņa jūt, ka kādi dārzeņi netiks apēsti un ies nebūtībā, Linda tos sasaldē vai arī savāra sautējumu un to sasaldē. Viņa godīgi atzīst, ka ne pārāk grib ēst iepriekšējā dienā gatavotu ēdienu.

Tāpat viņa plānojot apzinās, cik daudz divi cilvēki var apēst un nekaunas pirkt divus burkānus vai vienu kartupeli.

Jaušams, ka ēdienreižu plānošanā nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta, tas notiek gana ātri, un tad Armands dodas uz darbu, bet Linda pošas uz veikalu ar pilsētas centrā dzīvojošiem ļoti atbilstošiem transportlīdzekļiem.

 

Linda Vilmansone-Virbule
ēdiena stiliste un recepšu autore

Tas sākās ar to, ka man nepatīk braukt sabiedriskajā transportā, jo tur ir daudz cilvēku. Ar riteni es varu ātri nokļūt, tur kur gribas. Lai arī velosipēda pamatmērķis nebija zaļš dzīvesveids, man rada prieku, ka tas ir zaļi, un man patīk braukt ar riteni.

 

 

Armands norāda, ka tikai pirms neilga laika pārdevuši mašīnu, jo pilsētas centrā tā bijusi tikai apgrūtinājums.

Linda allaž pieslēdz savu braucamo, arī dodoties iepirkties. Tāpēc pie veikala noder velonovietne un pamatīga drošības siksna, jo citādi jau nav jēgas riteni pieslēgt, un Linda velosipēdu allaž pieslēdz.

Šoreiz iepērkoties, Lindai ir lieliska iespēja iztikt bez maisiņiem, jo pašai savi līdzi, bet augļus, kurus iekodīs pa ceļam uz darbu, viņa var nomazgāt turpat uz vietas veikalā, uzreiz pēc nosvēršanas. Tas ir jaunums veikalā “Stockmann”, kur tagad augļus un dārzeņus var nomazgāt īpaši izveidotā izlietnē. Turpat var arī nomazgāt rokas un uzpildīt dzeramo ūdeni.

Atstājam Lindu iepērkoties, un jau rīt tiekamies ar viņu darbavietā, kur kopā ar kolēģiem izzināsim to, kā samazināt pārtikas atkritumus tad, ja gatavošana ir darbs vai aizraušanās.