Recepšu autore atklāj savu recepti, kā citu atstāto atkritumu savākšanu pārvērst spēlē ar draugiem

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Ēdiena stiliste un recepšu autore Linda Vilmansone -Virbule šonedēļ piespiedu brīvprātīgi īpaši piedomā par pārtikas atkritumu samazināšanu, jo tāds ir galvenais uzdevums, ko šonedēļ saņēmusi no “zero waste” vēstnešiem.

Linda, plānojot izbraucienu uz pludmali, gatavo vrapus, kas, viņasprāt, ir visīstākais “zero waste” ēdiens.

Linda
recepšu autore

Man vrapi ļoti, ļoti patīk kā “zero waste” ēdiens, jo tur var salikt pilnīgi visu, kas paliek pāri. Piemēram, ja mājās taisa chilli con carne, tad vienā dienā to var apēst kā sautējumu, tad nākamajā dienā, ja paliek pāri, ietin vrapā un uztaisa burritos.

 

Šis triks noder lieti visiem tiem, kuriem, līdzīgi kā Lindai, nepatīk ēst otrās dienas ēdienu. Tāpēc jāliek lietā radošums un jāizdomā, kā vakardienas ēdienu pārvērst citā – šodienas ēdienā.

Šoreiz kā jau vasarīgā dienā Linda vrapus pilda ar dārzeņiem: svaigu gurķi, avokado, jauno kāpostu, kā smēriņu izmanto saceptu saldo kartupeli, bet papildina ar ceptām garnelēm, ko izķeksē no brokastu putras. Tā top visīstākā “zero waste” maltīte. Visus pārpalikumus recepšu autore saliek maisiņos vai kārbiņās un no tiem pagatavos salātus vakariņām. Tieši tāpēc Linda uzsver, ka rosīšanās virtuvē nav iespējama bez daudzkārt lietojamiem maisiņiem un kārbiņām. To tiešām ēdiena stilistes mājās netrūkst. Viņai pat ir kaste kastītēm, un kā pieredzējusi kārbiņu lietotāja atklāj to plusus un mīnusus, gan raugoties no materiāla, gan izmēra viedokļa.

Virtuvē rosoties, Linda attopas, ka pārāk daudz papīra dvieļus izmanto un acumirklī pāriet uz auduma dvieļiem, arī to Lindas virtuvē gana. Lai arī viņa daudz domājusi par to, kas atstāj lielāku nospiedumu dabā – papīra dvieļu izmantošana vai tomēr auduma. To mazgāšanai, padomājam, cik daudz resursu tērēts, turklāt par ķīmiju arī nevar aizmirst.

Linda gatavos vrapus ievieto nu jau kārtējā ēdiena kārbiņā un dodas uz pludmali. Viņas iecienītā atpūtas vieta ir Ķīšezers, te atvelk elpu no ikdienas darbiem un smeļas iedvesmu jauniem. Ķīšezers tāpēc, ka tuvu dzīvesvietai pilsētas centrā, viegli ar riteni sasniedzams, turklāt te ir atbildīgi atpūtnieki un tīrīgi pludmales uzturētāji. Citviet gan abi ar vīru un arī draugiem mēdz savākt citu atstātos atkritumus.

 

Linda
recepšu autore un zaļā dzīvesveida piekritēja

Diemžēl jebkurā pludmalē var atrast maisu, un tad mēs paņemam šo maisu un savācam visu, kas pa ceļam mētājas. Forši, ka mums ir atbildīgi draugi. Viens mūsu draugs katru gadu svin savu dzimšanas dienu ar pārgājienu mežā un vienmēr kādā posmā atrodam atkritumus. Mēs atkritumu vākšanu esam pārvērtuši par spēli, sadalāmies divās komandās, un, kura komanda savāks pēc iespējas vairāk atkritumu, tā ir uzvarētāja. Mēs allaž, ejot dabā, neatstājam aiz sevis atkritumus un savācam to, ko kāds šmulis atstājis.

 

Starp citu, jau rīt Linda un Armands satiksies ar “zero waste” vēstnešiem un uzzināsim, kā viņi vērtē “Dzīve bez atkritumiem” dalībnieku veikumu, turklāt ne tikai šīs nedēļas, bet arī visu pārējo.