Vai govs pienu var aizstāt alternatīvi dzērieni – sojas, auzu, mandeļu u.c. pieni?

Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

3 komentāri

Mandeļu, kokosa, auzu, rīsu, bez laktozes, bez glutēna, sojas… Pirms lietošanas sakratīt, uzglabāt ledusskapī, glabāt istabas temperatūrā – mūsdienās pat piena iegādāšanos varētu dēvēt par zinātni. Kāpēc patērētāji izvēlas govs pienu aizstāt ar augu valsts izcelsmes dzērieniem?

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Inga Ciproviča norāda, ka ne visus baltos dzērienus var saukt par pienu. Piens ir dzīvnieku valsts izcelsmes produkts, bet no, piemēram, auzām gatavots dzēriens ir augu valsts izcelsmes produkts.

Pēc ekspertes domām, atslēgas vārds marķējumā ir laktoze, to satur vai nē, ir jautājums, kas jāuzdod, izvēloties dzērienu. Laktozes nepanesamībai vajadzētu būt faktiski apstiprinātai ar laboratoriskiem un medicīniskiem izmeklējumiem.

“Ir jāsaprot, ka šādi produkti ir salikti produkti, bet piens sastāv tikai no vienas izejvielas, no piena. Sajaucot mandeļu miltus ar pienu, jāsaprot, ka dzēriena struktūra nebūs viendabīga,” uzskata pārtikas tehnoloģe Inga Ciproviča.

Uztura speciāliste Guna Rijkure novērojusi, ka augu valsts izcelsmes dzērienus kā alternatīvu pienam izvēlas cilvēki, kuri pievērsušies vegānismam.

Guna Rijkure
“Wellslim centra” uztura speciāliste

Tiek uzņemts mazāks kaloriju apjoms, bet jāatceras, ka no piena produktiem kalcijs un olbaltumvielas uzsūksies labāk nekā no augu izcelsmes produktiem.

Augu valsts izcelsmes dzērieni ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni, jo no ēdienkartes jāizslēdz piesātinātie tauki. Turklāt klasiskais govs piens ne vienmēr būs ekoloģiski tīrs un kvalitatīvs.