Toksiskas gāzes un aknu bojājumi! Nākušas gaismā pannu nepilnības, kas spējot apdraudēt veselību

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

2 komentāri

Laikmetā, kad pastiprinātu uzmanību pievēršam veselīgam dzīvesveidam un maltītei, arvien vairāk aktualizējies jautājums par to, kādā pannā vai katlā gatavot.

Dietoloģe Laila Meija apkopojusi dažādu mediju, literatūras sniegto informāciju un iepazīstina ar rezultātiem – kuras pannas labāk iegādāties, taču kurām teikt ardievas.

Toksiskas gāzes, aknu bojājumi, iedzimtas patoloģijas un pat vēzis. Ilgtermiņā ēdienu gatavošana pannās, kuras ir veselībai kaitīgas, spējot izraisīt bīstamas sekas.

Visvairāk vēsturiski esot runāts par alumīniju, kas esot izraisījis pat publiskus skandālus.

Laila Meija
Dietoloģe

Šis materiāls var radīt potenciālus veselības traucējumus- visvairāk pētīti tieši centrālās nervu sistēmas bojājumi. Šāda materiālu traukus citās valstīs ir pat aizliegts lietot.

Teflona pannā augstā temperatūrā izdalās ļoti toksiskas gāzes. Esot veikti pētījumi, kas pierāda, ka tā izraisa vēzi, aknu bojājumus, iedzimtas patoloģijas un aptaukošanos. Pozitīvi, ka arvien vairāk pannas tiek gatavotas bez šīs vielas.

Savukārt čuguna pannām ļoti svarīga esot to kopšana. Materiāls ātri spējot sabojāties, ja tas nav pienācīgi kopts. Īpaši jāuzsver silikons. Šobrīd neesot datu, kas liecina, ka tas spējot sagādāt problēmas.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra rīcībā neesot daudz sūdzību par pannām – pērn saņemtas četras. Jāpiebilst, ka arī preču saimnieki bieži vien grēkojot un gadiem izmantotu pannu nemet ārā, uzskatot, ka tai viss ir kārtībā.

Taču Laila Meija uzsver, ka tieši pēc nepareizas kopšanas, sabojātā pārklājuma virsma nonāk ēdienā, kas spēj izraisīt veselības problēmas.

Restorāna “Ferma” šefpavārs Māris Astičs ļauj ielūkoties restorāna virtuvē, kur pannas un katli ir ļoti kuplā skaitā. Tām pievērsta liela uzmanība.

Īpaši svarīgi esot, iegādājoties jaunu pannu, to uzkarsēt, ieeļļot un tikai pēc tam sākt lietot. Tā esot lieta, kuru cilvēki visai bieži aizmirst izdarīt.

Šefpavāra pieredze liecina, ka katrai kārtīgai saimniecei jābūt četrām pannām. Viena jāatvēl pankūku cepšanai, otra zivīm. Protams, neaizmirstot par gaļas un mērču gatavošanu.