Alberts Dinters

Autors: Alberts Dinters

Bez Tabu raidījuma žurnālists ar specializāciju kriminālstāstu šķetināšanā. Īpaši ass un nesaudzīgs aizstāvot vides tīrību un dabas saudzēšanu.

5 komentāri

Gauži nelāga izvērtās iepriekšējā nedēļas nogale Iecavas iedzīvotājiem. Lai arī laiks saulains un silts, vasaras priekus baudīt neizdodas, jo gaisā virmo tāda sūdu smaka, ka elpu rauj ciet. Iecavnieki pārliecināti, ka gaisu bendē tur esošā biogāzes ražotne. Bet kā bija patiesībā?

Smakas pilsētā parādās ik pa brīdim, bet tas, kas notika aizvadītajās brīvdienās, bija ārprāts. Tā situāciju raksturo pilsētas iedzīvotāja, kura sauc palīgos Bez Tabu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

”Mūsu rajons ir tieši pretī rūpnīcai. Tas nav katru dienu. Tas ir periodiski. Naktīs, agri no rīta vai vēlu vakarā. Tāds nestandarta laiks. To grūti piefiksēt.”

Pirmās aizdomas ir par to, ka smaku avots ir piepilsētā esošā biogāzes ražotne. Vietējie iedzīvotāji jau gatavi iet un klapēt ciet ražotni, jo no tās ik pa brīdim uzvējojot aromāts, kas galīgi neatgādina maijpuķīšu smaržu. Par to, ka pie vainas, iespējams, ir uzņēmums “AGRO Iecava”, sākotnēji domājis arī domes priekšsēdētājs. Bet tad vējš pamainījies, un saprasts, ka neciešamo smirdoņu pūš no citas puses.

Aivars Mačeks
Iecavas novada domes priekšsēdētājs

Es arī sajutu to smaku, bet man tā likās jocīga. Kad “AGRO Iecava” veic uzpildīšanu, smārds ir jūtams, bet tas nav tik kodīgs. Tad pamainījās vējš un kļuva skaidrs, ka cēlonis meklējams citur.

Te jāpiebilst, ka pie Iecavas ir divas biogāzes ražotnes. Viena “AGRO Iecava”, otra “Baltikovo” teritorijā. Bet tajās dienās vējš ir bijis pavisam no otras puses. Biogāzes rūpnīcas ir vienā Iecavas pusē. Otrajā, braucot Bauskas virzienā, pie pašas pilsētas robežas, ir svaigi apstrādāta lauksaimniecības zeme. Šis arī ir patiesais smirdēšanas punkts. Abas koģenerācijas stacijas izejmateriālu, liellopu un putnu mēslu pārpalikumu digestātu, tirgo zemniekiem, lauksaimniecības zemju mēslošanai.

”Mēs centāmies pēc iespējas ātrāk apstrādāt laukus. Bija karstas dienas, un, kā par spīti, vējš iegriezās uz Iecavas pusi. Es patiesi atvainojos Iecavas iedzīvotājiem par šo situāciju. Nu viss ir iestrādāts zemē, smaku vairs nav.” Tā saka zemnieks Juris sarunā ar Bez Tabu.

Zemnieks solās, ka nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtosies. Pēc Ministru kabineta noteikumiem pakaišu kūtsmēslus un fermentācijas atliekas pēc izkliedēšanas zemē iestrādā 24 stundu laikā, šķidros kūtsmēslus un vircu – 12 stundu laikā. Ir arī noteikts laika posms, kas ir ziemas periodā, kad šāda veida zemes mēslošana ir aizliegta.

Foto

TOP komentāri

  • Iecavnieks
  • Osis
    +6 +4 -2

    Osis

    Sižets ne visai, šiem iecavas iedzīvotājiem vajadzētu padzīvot Rīgas ostas tuvumā, tad saprastu, ka dažu dienu kūts mēslu smaka būs kā patīkams piedzīvojums degunam.
  • rere

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl