Mājas, kurās Ziemassvētku dāvanas atver 24. decembrī no rīta, bet galdā ceļ mīdijas

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Latvijas vecāku organizācijas mammamuntetiem.lv vadītājas Ingas Akmentiņas Smildziņas mājā par egles rotāšanu atbildīgas meitas, taču, kad runa ir par gatavošanu, pie darba ķeras visa ģimene un šoreiz gatavos trīs dažādus ēdienu. Vecākais dēls Klāvs būvēs biezpiena mājiņas, Inga ar vīru Kristapu gatavos, mīdijas, bet meitas Lība un Sāra pildīs jau iepriekš saceptos smilšu mīklas riekstiņus.

Lai arī Ziemassvētku klasika ir Ingas gatavots rosols, laika atliek arī netradicionālām garšām. Kā atklāj Ingas Akmentiņas- Smildziņas ģimenē, tad ēdiens šais svētkos nebūt nav galvenais. Visa pamatā ir kopā būšana, došanās laukā, jā arī makšķerēšana.

Inga Akmentiņa – Smildziņa
vecāku organizācijas mammamuntetiem.lv vadītāja

Mēs mēdzam eksperimentēt un  katru gadu arī katru gadu kaut ko jaunu uzgatavojam. Bet vienmēr ir arī zivs un sutināti kāposti, ko esmu iemācījusies no savas mammas pagatavot tādus apetitelīgi brūnus, piededzinot.

Klāvs biezpiena mājiņām puto putukrējumu un atklāj, kā visvienkāršāk tiek pie dāvanām. Izrādās, ka abi ar Lību apgūst franču valodu un pirms svētkiem noteikti ir iemācījušies kādu dzejolīti, kas ir lielisks palīgs, kad jāskaita tie pie eglītes.

Starp citu, šīs ir mājas, kurās bērni pie dāvanām tiek jau 24. decembrī no rīta. Kā smej Ingas vīrs Kristaps, gluži vienkārši nevienam nav pacietības gaidīt vakaru. Turklāt Smildziņu ģimenē attiecībā uz dāvanu nopelnīšanu valda sava nostāja.

Kristaps Smildziņš
žurnālists un trīs bērnu tētis

Pēdējā laikā neskaitām dzejoļus, jo būsim godīgi, ja cilvēks ir spiests kaut ko darīt, lai kaut ko nopelnītu, kas tā īsti ir par dāvanu?

Klāvs biezpiena mājiņām saputojis putukrējumu, tam piejauc biezpienu un sagrieztu marmelādi un mājiņu būvniecība ir uzsākta. Meitenes pa to laiku ir piepildījušas ar kondensēto pienu riekstiņus un ķeras klāt dekorēšanai. Inga katliņā liek Kristapa sarīvētos ķiplokus, un apcep tos sviestā kopā ar svaigu čilli. Tiem pievieno mīdijas, izkarsē un pielej saldo krējumu. Kad tas uzmet burbuli, mīdijas ir gatavas. Ģimene sēstas pie galda un bauda svētku maltīti.  Tikmēr Ingas vēlējums ikvienam ir daudz mīlestības un foršus un radošus bērnus.