Kādas sekas uz bērna veselību var atstāt vegānisks uzturs?

0 Komentāru
Kādas sekas uz bērna veselību var atstāt vegānisks uzturs?
Foto: Flickr.com

Raidījums Bez tabu tiekas ar pārliecinātu vegāna uztura piekritēju Maiju. Viņa jau trīspadsmit gadu vecumā kļuva par veģetārieti, pēc tam arī par vegāni un uzturā nelieto ne tikai gaļu, bet arī zivis, olas un nekādus piena produktus.

Maijas pārliecība, nekas kaitīgs tas nav un tikai uzlabo veselību. Viņas ģimenē neviens neesot bijis vegāna uztura atbalstītājs, taču savus bērnus audzinās kā vegānus.

Tikmēr plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka Itālijā varētu pieņemt likumu, kas paredzētu sodīt vecākus, kuri savas atvases pakļauj diētām, tostarp vegānam uzturam.

Vegāna uzturs bērnam, vai tas ir labākais?

Latvijā bērnu tiesību inspektori gan nav saņēmuši, līdz ar to arī nav izskatījuši nevienu ziņojumi, ka bērnu vecāki, kuri ir vegāni liedz savām atvasēm pilnvērtīgu uzturu: gaļu, olas, zivis, piena produktus, kālab būtu jāiejaucas. Ja vecāki uzskata, ka viņu atvasēm vislabākais ir uzturs bez dzīvnieku izcelsmes produktiem, normatīvie akti nenorāda, ka tas esot bērnu tiesību pārkāpums. Vien jāspēj to nodrošināt pilnvērtīgi.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā gan esot ārstējušies bērni, kuri tikuši pakļauti vegānam vai veģetāram uzturam. Viņiem īpaši trūcis B12 vitamīna, kuru, kā atzīst ārste – dietoloģe un Stradiņa universitātes Uztura programmas vadītāja Lolita Neimane, jālieto katru dienu, jo to var uzņemt tikai ar dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Arī viņas praksē bijuši gadījumi, kad bērniem – vegāniem trūcis vitamīnu, līdz ar to bijiušas grūtības koncentrēties, nervozitāte, atmiņas zudums. Lolita Neimane uzskata, ka bērniem vegāns uzturs nav piemērots.

Foto

Arī Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders stāsta, ka bērniem jāsaņem pilnvērtīgs uzturs, tostarp dzīvnieku izcelsmes. Ar likumu ierobežot vecākus, kuri savas atvases pakļauj diētām, tai skaitā vegānam uzturam, gan neesot plānots.

Starp citu, visēdājiem der atcerēties, ka arī pārlieku liels gaļas patēriņš ir kaitīgs. Lolita Neimane uzsver, ka būtu jāapēd ne vairāk kā 350-400 gramus nedēļā un ne biežāk kā divas reizes. Esot pētījumi, ka sarkanā gaļa izraisot audzēju.

Video

0 Komentāru