Zaļās tējas pulveris jeb “mača” svin uzvaras gājienu. Kādus brīnumus tas spēj paveikt?

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

1 komentārs
Zaļās tējas pulveris jeb “mača” svin uzvaras gājienu. Kādus brīnumus tas spēj paveikt?

Jo gads, jo mača tēja Latvijā kļūst aizvien populārāka, un to pat dēvē par brīnumzālīti. Raidījums “Bez Tabu” skaidro, kas tad īsti ir “mača” un kā to pagatavot?

Mača ir zaļās tējas pulveris, kas ir iegūts īpašā veidā. Raidījuma “Bez Tabu” žurnālisti  vispirms noskaidro, kā šo svešvārdu, kas cēlies no japāņu valodas, pareizi raksta un izrunā? Sazinās ar japāņu valodas tulkotāju, Latvijas Kultūras akadēmijas lektoru Uģi Nasteviču. Viņš paskaidro, ka japāņu valodā “mač” nozīmē “pulveris”, bet “ča” nozīmē “tēja”, “zaļā tēja”. Vārds ir saliktenis, līdzīgi kā “Ziemassvētki”, tāpēc, viņaprāt,  “mača” būtu jāraksta ar diviem “č” līdzās ( jo tas ir saliktenis). Savukārt Valsts valodas centra pārstāvis skaidroja, lai gan vārds ir saliktenis, tomēr tas jāraksta nevis ar diviem “č”, bet gan ar vienu, jo latviešu valodā divus “č” blakus neraksta. Pareizi būtu “mača” ar vienu “č”.

Kafejnīcas”Miit” vadītāja Laura Martinsone skaidro, jo mača ir spilgtākā zaļā krāsā, jo kvalitāte esot labāka. Mača pulveri izmanto, gan gatavojot kūkas, gan saldējumu, gan smūtijus, lieto arī kā uztura bagātinātāju, taču visbiežāk no mačas gatavo tējas. Mača sniedz enerģiju un ir lielisks antioksidantu avots. Viens no populārākajiem “mača” dzērieniem ir “mača late”, kas pagatavota tāpat kā slavenais kafijas dzēriens, tikai espreso tasītes vietā tiek izmantota zaļā pulvertēja. Govs piena vietā var izmantot arī auzu pienu, kokosriekstu, rīsu pienu vai citus.

Šīs tējas audzēšana un sagatavošana ir īpaša un darbietilpīga. Četras nedēļas pirms novākšanas tējas augi tiek speciāli noēnoti, lai samazinātu saules daudzumu un tējas lapās palielinātos hlorofila, L-teanīna un kofeīna daudzums. Augstākās kvalitātes tējas raža tiek ievākta ar rokām un tikai reizi gadā. Tējas kvalitāti nosaka pēc aminoskābju daudzuma. Jo to vairāk, jo augstāka kvalitāte.

Pēc novākšanas lapas tiek uzmanīgi tvaicētas, kas aptur fermentāciju un saglabā lapas svaigas, nodrošinot, ka vērtīgās tējas uzturvielas paliek lapā. Pēc tam lapas žāvē. No izkaltētās tējas tiek izlasīti ārā visi zariņi un kātiņi, lai paliktu tikai pašas kvalitatīvākās tējas auga daļas. Pēdējais solis mačas tējas pārstrādē ir samalšana ar granīta akmeņiem, pārvēršot izkaltēto tēju smalkā pulverī. Malšana ar granīta akmeņiem nodrošina, ka mača saglabā savu īpašo krāsu, garšu un smaržu.

Mačas tējai ir labvēlīgā ietekme uz veselību, tajā ir daudz reižu vairāk antioksidantu nekā zaļajā tējā. Antioksidanti ir dažādas vielas: vitamīni, minerālvielas, fermenti, kas palīdz pasargāt organismu no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības. Mača tējā bagātīgā daudzumā atrodami arī vērtīgie katehīni. Tā sniedz enerģiju, uzlabo vielmaiņu, atmiņu, aizkavē novecošanās procesus utt.

Nevajadzētu lietot vairāk kā četras glāzes dienā un ne vairāk kā pusi tējkarotes pulvera uz glāzi.