Vegānā rabarberu drumstalu kūka instagrama kūku burves @vigancakes izpildījumā

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

1 komentārs

“Instagram” konts @Vigancakes jeb vegānās kūkas savus sekotājus priecē ar košām, krāsainām un bezgala gardām kūkām, bet tikai retais zina un nojauš, kurš ir šā krāšņuma autors. “Bez Tabu” tiekas ar vegāno kūku autori, kas, izrādās, ir jauna meitene no Jēkabpils, kura astoņpadsmit gadu vecumā aizbrauksi uz Londonu, nu atgriezusies un kļuvusi par populāru “Instagram” kūku cepēju.

Jēkabpiliete Vita Stalīdzāne sociālo vietni apdzīvo jau septiņus gadus, bet tikai pēdējos divus instagramā redzamas viņas radītās kūkas un sekotāju pulks izaudzis līdz desmit tūkstošiem. Kā teic pati kūku burve, svarīgākais ir kvalitāte un mīlestība, ko viņa ieliek savā sirdsdarbā.

Parasti Vitas kūkas top trīs dienas, tāpēc šoreiz kūku meistare gatavos krietni vienkāršāku gardumu, bet arī vegānu. Tā būs zemeņu un rabarberu drumstalu kūka jeb crumbls.

Rabarberu drumstalu kūka

Rabarberu-zemeņu “crambls” (drumstalu kūka)🌿

Pirmā kārta

Rabarberi 10-12 kāti

500 g zemeņu

50 g kokosriekstu cukura (saldākam var pievienot vairāk)

2 ēdamkarotes kukurūzas cietes

Šķipsniņa sāls

Otrā kārta

100 g mandeļu miltu

100 g auzu miltu

75 g cukura

50 g kokosriekstu eļļas

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

Šķipsniņa sāls

Lai taptu crumbls jeb drumstalu kūka, vajadzēs rabarberus, zemenes, kukurūzas cieti kokosriekstu eļļu, auzu miltus, mandeļu miltus un kokosriekstu cukuru.

Vitai ceļš uz gatavošanu aizsācies bērnībā, kad kopā ar mammu rosījusies virtuvē. Vēl skolas laikā Jēkabpilī un vēlāk Daugavpils mūzikas vidusskolā Vita bijusi tā, kura draugiem uz dzimšanas dienām cepusi kūkas. Tiesa, tolaik tās vēl nebija vegānas. Mīlestība uz ēst gatavošanu turpinājusies arī studiju gados. Vegānai virtuvei pievērsusies, dzīvojot Londonā, kur strādājusi par auklīti, viesmīli un nekustamo īpašumu jomā, bet nu ir atpakaļ Latvijā.

Vita Stalīdzāne
INSTAGRAM @vigancakes

Nebaidos riskēt. Jau astoņpadsmit gadu vecumā aizbraucu uz Londonu, vecākiem neteicu, koferi slēpu zem gultas. Mammai pateicu divas nedēļas pirms aizbraukšanas, bet tajā pašā rītā, kad lidoju prom. Es riskēju daudz, bet ar prātu. Man gribējās atklāt ko jaunu un redzēt pasauli.

Kūku cepēja teic, ka viņai ir labs profesiju mikslis. Pēc izglītības viņa ir pianiste – pedagoģe. Atbraucot uz Latviju, nolēma kļūt par fitnesa treneri un studējusi Sporta akadēmijā. Beigās viss iegriezās tā, ka nu cep kūkas.

Vita savu kūku receptes gan pagaidām patur noslēpumā, bet apgalvo, ka tās ir caur un caur dabīgas, jo košās krāsas iegūst no dabīgām izejvielām. Virtuve ir Vitas komforta zona. Lai arī virtuvē pavadītas garas stundas, nevienu mirkli nav bijusi sajūta, ka tas būtu smags darbs. Tas ir prieks un gandarījums par paveikto.