Valkā betons, Valgā – granīts(!?) Kopīgā laukuma izbūvē latvieši ekonomē, bet igauņi atpleš maciņu

Oļegs Visockis

Autors: Oļegs Visockis

3 komentāri

Dvīņupilsēta Valka un Valga vienojusies par unikāla projekta īstenošanu – kopīga centra laukuma izbūvi. Taču daļai valcēniešu rodas aizdomas, vai tik Igaunijas pusē netiek ieguldīti vairāk līdzekļu un arī darbs paveikts lielākā apjomā.

vien daži no komentāriem par projektu interneta medijos

“Pēc skicēm un apraksta sanāk, ka pamatā būvēs uz igauņu zemes, bet maksās latvieši. Igauņi vienmēr ir mācējuši letiņus “apkāst”.”

“Iekšpagalmi pašā pilsētas centrā kā arumi, pie mājām pēc lietus kā pēc sprādziena, tos sakārtot nevar. Nesaprotu, kam šāda izrādīšanās vajadzīga. Kauns jums vispār ir, pilsētas vadošie?”

“Es domāju, ka, veicot šādas izmaiņas, nepieciešama sabiedrības aptauja, vēlmes un ieteikumi. Šobrīd izskatās, ka 3. kursa studenti Spānijā pa lēto uzprojektējuši, neiedziļinoties ne mūsu klimatā, ne iedzīvotāju vajadzībās.”

Pārrobežu izsludinātajā projektu konkursā uzvarēja arhitektu kompānija no Spānijas. Savukārt būvdarbus veic Igaunijas uzņēmums. Tikmēr Valka ver vaļā pašvaldības maciņu, atvēlot centra laukumam trīs miljonus eiro. Bet Valga samaksās divus miljonus eiro, jo lielākā daļa būvdarbu notiek kaimiņvalsts pusē.

būvnieku pārstāvis

Bez Tabu: Vietējie iedzīvotāji ir noraizējušies par to, ka šeit būs jauns laukums, jauna vieta, bet paliek vecā autoosta.

Kad viņi [autoostas īpašnieki] ieraudzīs jauno laukumu, tad viņi sapratīs – varbūt arī mums kaut kas ir jādara ar savām ēkām. Jo šeit būs jauns gājēju celiņš. Un veikals ”Selver” (Valgā) mums jau teica, ka viņi plāno atjaunot arī savu teritoriju.

Atklājas arī, ka kopīgais projekts nemaz nav tik kopīgs. Piemēram, Valgā ceļa apmales ir no granīta, bet Valka izvēlējusies lētāku un mazāk kvalitatīvu materiālu – betonu. Valkas domes izpilddirektors šajā jautājumā vien parausta plecus.

Ainārs Zābers
Valkas novada domes izpilddirektors

Mēs, protams, atbildam par savu pusi tikai. Mēs par igauņu pusi neatbildam. Par to atbild igauņi paši. Protams, ka igauņi izbūvēja savā pusē vēsturisko centru un izmantoja varbūt ļoti kvalitatīvus materiālus. Tad, kad mēs projektu saskaņojām, tad faktiski mēs secinājām, ka šīs izmaksas, ko maksā granīts, ir vairākas reizes dārgākas. Pat piecas reizes dārgāka apmale, nekā būtu betona. Un – tīri finansiāla apsvēruma dēļ – mēs izvēlējāmies vienkāršāko un lētāko variantu.

Runājot par nozāģētajiem kokiem, Zābers uzsver, ka vietā tikšot iestādīti jauni – vairāk nekā simt koku un košumkrūmu. Arī stāvvietu jautājumam būs risinājums. Tikmēr autoosta gan paliks līdzšinējā izskatā.

Ainārs Zābers
Valkas novada domes izpilddirektors

Mēs esam no savas puses solījuši, ka viņiem, nākot pretī, izbūvēsim šo te piebrauktuvi, lai nebūtu tā, ka autoosta tāda noplukusi uz visa pārējā fona. Tāpēc esam atraduši kompromisu arī šeit.

Sastopot gan Valkas iedzīvotājus, gan arī kaimiņvalstī Valgā dzīvojošos, vairākums ir pozitīvi noskaņoti un gaida, kā izskatīsies jaunais laukums. Protams, atsevišķi iedzīvotāji paļaujas, ka arī laukuma apkaime tikšot sakopta.

Jāpiebilst, ka projektā paredzēts nomaskēt ne īpaši pievilcīgās garāžas un citas būves ap laukumu.

Ainārs Zābers
Valkas novada domes izpilddirektors

Es negribu teikt īsti žargonā, bet latviešiem ir tāds teiciens par kūtspakaļu. Tas būs norobežots, un tur būs dekoratīvas koka plāksnes ar iegravētām tautasdziesmām. Būs glīti.

Dvīņupilsētas centra laukuma izbūvi paredzēts pabeigt līdz 2020. gada decembrim.