Vai drīkstam lietot uzturā ūdeni tieši no krāna, to nefiltrējot un nevārot? 

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

1 komentārs

Krāslavas iedzīvotāji uzturā lieto sliktas kvalitātes ūdeni, kas var kaitēt veselībai, tas ir brūns kā kafija, tā apgalvo vietējais iedzīvotājs Sergejs Kritenko, kurš ir ārsts, agrāk bijis arī galvenais ūdens kvalitātes kontrolieris vietējā ūdenssaimniecības uzņēmumā. Saņemot šādu ziņu, raidījuma “Bez Tabu” žurnālisti nodod ūdens paraugus laboratorijā testēšanai. 

Rezultāts jau ir zināms. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” direktora vietniece laboratorijas jautājumos Olga Valciņa apstiprina, ka no Krāslavas paņemtā ūdens parauga analīžu rezultāti nav iepriecinoši. Īpaši pozīcijās: kopējais mikroorganismu skaits, mangāns, dzelzs, duļķainība. Dažām neatbilstība normai ir simtiem reižu.

Esot gan daži jautājumi par parauga ņemšanas vietu un apstākļiem un, tikai izvērtējot visu kopā, varētu sniegt detalizētāku informāciju, taču tāpat esot skaidrs, šādu ūdeni lietot uzturā nebūtu vēlams. Iespējams, problēmas radušās nekvalitatīvu cauruļu dēļ, nevis ūdens piegādātāja dēļ.

Ja ilgstoši lieto ūdeni, piemēram, ar paaugstinātu mangāna saturu (kāds ir ūdenim no Krāslavas), varot rasties neiroloģiska rakstura veselības problēmas. Pirms lietot ūdeni uzturā, vispirms iesaka to nostādināt un bez nogulumiem, un tas vairs neesot bīstams veselībai.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” direktora vietniece laboratorijas jautājumos Olga Valciņa iesaka, ja ne ūdens piegādātājs, ne apsaimniekotājs netiek skaidrībā, kālab ūdens ir tāds, kāds tas ir, vērsties Tehniskās universitātes Ūdens laboratorijā, un tās darbinieki var palīdzēt to atrisināt.

Veselības inspekcijas pārstāve Solvita Muceniece uzsver, lai analīžu rezultāti būtu objektīvi, svarīgi paraugus ņemt nevis no pagraba, bet gan no ūdens krāniem dzīvoklī, jo starpposmā vēl tiek veikta filtrācija. Uzsver, ka kopumā dzeramais ūdens visā Latvijā atbilst Eiropas direktīvās noteiktajām prasībām un to var droši lietot uzturā.

“Rīgas ūdens” pārstāvis Artūrs Mucenieks informē, ka arī Rīgā ar dzeramā ūdens kvalitāti viss esot kārtībā un tas atbilst visām normām. Auksto ūdeni var droši lietot uzturā tieši no krāna, iepriekš to nenovārot.

Dzeramā ūdens kvalitātes kontroli regulāri veic SIA ”Rīgas ūdens” Apvienotā ūdens kvalitātes kontroles laboratorija, testēšana tiek veikta katru dienu, tostarp svētku dienās un brīvdienās. Uztraukumam neesot pamata, aukstais ūdens no krāna Rīgā neesot sliktāks par to, kādu varam nopirkt fasētā veidā veikalos.

Artūrs Mucenieks
“Rīgas ūdens” pārstāvis

Pats briesmīgākais dzert destilētu ūdeni, jaunākās, dārgās filtru sistēmas attīra ūdeni tiktāl, ka likvidē arī visus ķīmiskos elementus un, ilgstoši lietojot šādu ūdeni, cilvēkam var rasties veselības problēmas.

Eiropas direktīva par dzeramā ūdens kvalitāti plānots ieviest grozījumus, kas paredzētu, ka jāsamazina svina un nitrātu saturs ūdenī, taču Rīgā tas jau tagad esot mazāks nekā pieļaujamā norma. Laboratorijas vadītāja piebilst, ka esot jāuzmanās tiem, kas lieto ūdeni no akām, jo ir risks, ka būs paaugstināts nitrātu daudzums, kas maziem bērniem, īpaši zīdaiņiem, var radīt veselības problēmas. Vismaz Rīgā ir drošāk ir lietot auksto (nevis karsto) ūdeni no krāna, ja akas ūdens sastāvs nav pārbaudīts.

Solvita Muceniece piebilst, ka nākotnē Eiropas valstīs plānots ieviest ne tikai vēl stingrākas prasības dzeramā ūdens kvalitātei, bet arī plašāku informāciju par ūdens kvalitātes rādītājiem. Tagad tos var redzēt vien Veselības inspekcijas un atsevišķu ūdens sistēmu mājaslapās un pagaidām vēl nav prasības publicēt ūdens sastāva un analīžu rezultātus, lai tie ir redzami ikvienam lietotājam.

Foto