Uzņēmēja Marika Ģederte gatavo mango kūku, kuru nav jācep

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

4 komentāri
Uzņēmēja Marika Ģederte gatavo mango kūku, kuru nav jācep

Uzņēmēja Marika Ģederte ir Starptautiskās kosmetoloģijas koledžas dibinātāja un īpašniece. Ir arī lietpratēja ēdienu gatavošanā. “Bez Tabu” rubrikā “Cta garša” dalās, kā pagatavot mango kūku bez cepšanas un, kā izmantot plantānu un kasavu uzkodās?

Marikas vaļasprieks ir grāmatas, ēdienu gatavošana un ceļošana. Bijusi 49 valstīs, bet visvairāk iecienījusi Taizemi un tās garšas. Taizemiešu ēdienos dominē visas piecas pamatgaršas: sāļš, salds, skābs, rūgts un ass. Tās Marika kombinē arī savā virtuvē un nebaidās eksperimentēt. Ēdienu gatavošanas prasmes uzņēmējai palīdz pilnveidot arī viņas māsa, kas ir profesionāla pavāre.

Marika gatavo veselīgu svaigēdāju mango kūku ar datelēm, Indijas riekstiem, kokosriekstu eļļu, agaves sīrupu, laimu. Kūku nav jācep.

Svaigēdāju mango kūka

Indijas rieksti 200 g

žāvētas dateles 300 g

mango biezenis 600 -700 g

kokosriekstu eļļa 480 g

agaves sīrups 3 ēd.k.

laims 1 gb

augļi un ogas dekorēšanai:

karambola, avenes, piparmētras vai svaigas vīģes, kumkvati un ogas pēc izvēles

Indijas riekstus dažas stundas mērcē, tad pievieno žāvētas dateles un sablenderē, lai nav pārāk smalki, bet ir jūtami sasmalcinātie rieksti. Masu ievieto tortes formā.

Mango biezenim pievieno kokosriekstu eļļu (abiem produktiem jābūt istabas temperatūrā). Pievieno laima sulu, agaves sīrupu. Maisa 3 minūtes.

Mango un kokosa eļļas masu lej uz sablietētā riekstu un dateļu maisījuma. Desmit minūtes uzglabā saldētavā, pēc tam kūku uz pāris stundām novieto ledusskapī. Tad dekorē ar dažādiem augļiem un ogām. Mango kūka gatava un garšo pasakaini.

Marika pagatavo arī plantāna un kasavas uzkodas. Plantāns vizuāli atgādina banānu, taču garša ir savādāka. To nomizo, sagriež ripiņās, cep uz pannas, līdz ripiņas ir zeltaini brūnas. Pārkaisa ar garšvielu maisījumu, vēlams, kura sastāvā  ir laims. Plantānu var pievienot pamatēdieniem vai izmantot kā latviešiem neierastu uzkodu ar mērci.

Kasava ir garšīgs, cieti saturošs sakņu dārzenis, kura izcelsme ir Dienvidamerikā. Kasava, tāpat kā plantāns, ir populārs dārzenis Latīņamerikas valstīs, bet latieši ar to vēl nav aizrāvušies. Kasavu nomizo, izņem cieto serdi. Marika griež kasavu divejādi: gan aptuveni 5 cm gabalos, gan strēmelēs, līdzīgi kā frī kartupelus. Abus veidus kasavas novāra. Lielās ripas ēd vārītas, bet tos, kas ir tievās strēmelēs, cep, līdz kļūst kraukšķīgi. Pievieno garšvielas, izvēlas mērci. Sanāk divas uzkodas no viena sakņauga, bet ar dažādām garšām, ar  kurām var pārsteigt pat pieredzējušu gardēdi.