“Tur, kur citi redz pļavu, es redzu divdesmit pesto burciņu.” Ziemas krājumus gatavo šefpavārs Renārs Purmalis

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

1 komentārs

Ar ziemas krājumu gatavošanu šefpavārs un kustības “Gatavo dabā” aizsācējs Renārs Purmalis neaizraujas. To uztic savai sievas mātei. Pats gan sagatavo ziemai pāris gardumu, ko veikalā nenopirkt. Un tas ir pieneņu medus, plūškoka sīrups un marinētus diļļu ziedus. Tie glabājas viņa ledusskapī, bet šoreiz Renārs nolēmis pagatavot ziemas krājumiem nātru, gārsas un citronmētras pesto.

Renārs Purmalis ir divu bērnu tēvs, restorāna “Buržujs” šefpavārs, kaislīgs gatavotājs dabā. Par pavāru kļuvis tāpēc, ka vajadzējis nopelnīt naudu. Sācis no pašiem pamatiem, ar trauku mazgāšanu. Tieši palīgdarbus virtuvē veicot, saskāries ar to, ka restorānos ir daudz pārtikas atkritumu, un tas mudinājis domāt par citādu saimniekošanas veidu virtuvē. Tā nonācis pie atklājuma, ka daba un ēdiens iet roku rokā.

Renārs Purmalis
šefpavārs

Daba mani pievelk un tā ir vieta, kur atjaunojos.

Ar saviem atklājumiem Renārs dalās arī sociālajā vietnē “Instagram”, kur redzami viņa kulinārie veikumi dabā un arī šodien ziemas krājumi taps no pļavā atrodamā.

Renārs Purmalis
kustības “Gatavo dabā” aizsācējs

Es pagatavošu nātru un gārsas pesto kopā ar citronmētru, kas plūkti manā dārzā. Uzziedīsim to uz šodien ceptās skābmaizes un izdekorēsim ar sezonālo tomātu.

Skābmaize ir no ierauga paša gatavota, un šobrīd Renāram maizes cepšana ir sava veida meditācija. Viņš gūst baudu no maizes mīcīšanas procesa, iedvesmojoties no mīklas rūgšanas, vērojot, kā maize cepas.

Renārs ar aizrautību runā par visu, kas dabā atrodams un uz galda liekams.

Renārs Purmalis
šefpavārs

Mums ir tik daudz neapzinātas garšas. Un es, paskatoties uz nenopļautu lauku, redzu 20 burciņas pilnas ar pesto, kas der arī eksportam.

Bet nu laiks ķerties klāt pesto gatavošanai. Lai pagatavotu  pesto vajag pa saujai nātru, gārsas un citronmētras. Nātres noplaucē verdošā ūdenī, lai tās zaudētu savu asumu un nedzeltu. Pāris sekunžu verdošā ūdenī applaucētās nātres liek traukā kopā ar gārsu un citronmētru, pievieno rupji sakapātu ķiploku daiviņu, sāli, sēklu maisījumu. Bagātīgi pārlej ar olīveļļu un baltvīna vai ābolu etiķa šļuku, kas kalpos kā konservants. Visu sablendē un pilda burciņās. Glabā ledusskapī vai pagrabā vismaz divus, trīs mēnešus.

Renārs Purmalis
šefpavārs

 Kas citam ir nezāle, man iespēja.

Mēs gan šoreiz notiesājam visu ziemai paredzēto burciņas saturu ar pašcepto maizi, klāt piedzerot Renāra gatavoto plūškoka sīrupa limonādi, ko lieliski papildina atraitnīšu ledus. Renārs sasaldē ar ūdeni aplietas ēdamās puķes, un tā ir daļa vasaras, ko var baudīt ziemā.