1 komentārs

Gruzijā ar vīna audzēšanu un darīšanu nodarbojas jau vairāk nekā 7000 gadu, turklāt nevienā citā vīna zemē nav tik daudz vīnogu šķirņu kā Gruzijā – visā pasaulē ir pāris tūkstošu šķirņu, un 500 no tām sastopamas Gruzijā. Daudzi valodnieki, bet Gruzijā teju visi iedzīvotāji pamatoti uzskata, ka vārds ‘vīns’ cēlies no gruzīnu valodas vārda ‘gvino’, līdz ar to nebūtu pārspīlēti Gruziju dēvēt par vīna šūpuļzemi. Viens no zināmākajiem Gruzijas vīniem ir “Saperavi”. Šoreiz būsim aculiecinieki šā vīna degustācijai. Turklāt tā būs aklā degustācija.

Skaidrs, ka Gruzija nav iedomājama bez vīna un viens no viņu lepnumiem ir sarkanvīns “Saperavi”, gatavots no sarkanajām Saperavi vīnogām. Stāsta degustācijas rīkotājs, kurš atklāj, ka briedis šai degustācijai vismaz desmit gadu. Šalva Khetsuriani, Gruzijas vīnziņu asociācijas prezidents: “Tūdaļ te notiks “Saperavi” vīna degustācija, kad organoleptiskā ceļā centīsimies raksturot Gruzijas vadošā sarkanvīna galvenos aromātus un garšu. Saperavi vīnogas un vīns ir tas pats, kas Argentīnai Malbec, Austrālijai Shiraz, Bordo vīna reģionam Cabernet Sauvignon un tā tālāk. Mums, gruzīniem, šī degustācija ir ļoti svarīga un nozīmīga, jo līdz šim neviens tādā veidā nav tik precīzi degustējis mūsu vīnu un raksturojis tā pazīmes.”

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Gruzijas Vīnziņu asociācijas prezidents labi saprot, ka Gruzija ir maza valsts un pasauli iekarot ir grūti, pat neiespējami, un tas arī nav gruzīnu vīna darītāju plāns. Degustācijas mērķis ir noteikt raksturīgākās “Saperavi” vīna pazīmes un ideāli, ka to var izdarīt pasaules labākie vīna zinātāji. Šalva Khetsuriani: “Mēs izmantojam mirkli, ka atbraukuši pasaules labākie un vadošie simt vīnziņu jeb someljē, tāpēc nolēmām viņus ekspluatēt. Viņi arī ļāvās tam ar prieku.”

Turklāt tā būs aklā degustācija, kad garšotājiem nav zināms ne ražotājs, ne arī citas nianses, vien garša, smarža, un krāsa ir tas, pēc kā vīnziņi aicināti sajust Gruzijas lepnumu – “Saperavi”.

Degustācijā vīnziņi sasēduši kā skolēni pie galdiem. Katram degustatoram priekšā ir spļaujamtrauks, ūdens un, protams, virkne vīna glāžu, kas, izrādās, radītas tieši “Saperavi” vīnam un ļauj to zinātājiem atklāt visprecīzāk.

Aleksandrs Zorins, glāžu ražotāju “Ridel” pārstāvis Krievijā un Baltijas valstīs: “Visas glāzes izskatās līdzīgas. Šīs glāzes noslēpums slēpjas virknē noteikumu – glāzes dimensija, diametrs, augstums, stikla biezums. Tas viss ļauj jums sajust īsto smaržu, garšu. Tā ir noslēpuma atslēga. Šī arī ir glāze, bet nekad nederēs vīnam. Nekad nelieto to.”

Vīnziņi skalina, smaržo un spļauj ārā uz nebēdu, priekšā krāsaina palete, kas kalpo kā špikeris un noder pat vīna zinātājiem, jo nav joka lieta degustēt un raksturot 22 pudeles vīna. “Bez Tabu” gan pamana, ka ne visi vīna zinātāji spļauj degustējamo materiālu ārā. Noraugoties procesa nopietnībā, skaidrs, ir viens – tādam pirmziemniekam kā man tā ir neiespējamā misija. Un es ātri vien kapitulēju, jo pat ar visu špikeri nekas nesanāk, tāpēc padomu vaicāju Pasaules vīnziņu asociācijas prezidentam, kurš, pirmkārt, norāda, kā glāze jātur. Andress Rosbergs, Pasaules vīnziņu asociācijas prezidents: “Es glāzi turu pie kājiņas divu iemeslu dēļ – lai nesasildītu vīnu ar sava ķermeņa temperatūru un lai neatstātu savus pirkstu nospiedumus uz glāzes malām.”

Vīna degustēšanā vīnziņi ievēro trīs pamatprincipus, kam nepieciešamas acis, mute un deguns. Vispirms vīnziņi novērtē vīna krāsu, kas ļauj noteikt vīna vecumu. Tad ķeras klāt skalināšanai un ostīšanai. Vīns ļauj sajust pat simt dažādu aromātu. Un, visbeidzot, degustācija turpinās mutē. Andress Rosbergs, Pasaules vīnziņu asociācijas prezidents: “Vīns mainās, nonākot mutē. Mutē tas maina temperatūru, mainās ph līmenis, un parādās jauni aromāti.”

Vīnziņu asociācijas prezidents, kurš pats, starp citu, ir no Argentīnas, atklāj, ka viņš parasti mēdz izspļaut.  Bet principā spļaut laukā vai rīt nost ir katra paša degustētāja ziņā. Lūgts raksturot “Saperavi” vīnu, uzsāk vairāku minūšu ilgu raksturojumu, ar pavisam īsu secinājumu – “Saperavi” nav vienkārši vīns, tas ir vīns ar stāstu, kam ir cerības uzspīdēt pie vīna debesīm.

Foto

TOP komentāri

  • Vita Dišlere
    0 0 0

    Vita Dišlere

    Vienu nesaprotu ja degustētājs to vīnu nespļauj laukā, viņš noreibst.Vai tad nākošo vīnu var izvērtēt.😉

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl