Alberts Dinters

Autors: Alberts Dinters

Bez Tabu raidījuma žurnālists ar specializāciju kriminālstāstu šķetināšanā. Īpaši ass un nesaudzīgs, aizstāvot vides tīrību un dabas saudzēšanu.

Komentāri

Tautiskās noskaņās svinētie vasaras saulgrieži nav iedomājami bez senlatvju tradīcijām. Ugunskuri, guņu ratu ripināšana no kalna un, protams, lāpas. Var jau doties uz veikalu un nopirkt citā zemē darinātu priekšmetu, kuru daudzi lepni dēvē par lāpām. Bet var to pašu rokām darināt.

Ar ko sākt? Kas vajadzīgs? Cik tas ir sarežģīti? Tie ir jautājumi, kurus cilvēki parasti uzdod tad, kad nolemj paši savām rokām darināt lāpas, lai svinību brīdim piešķirtu īpašu noskaņu. Nekas daudz nav vajadzīgs.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Pāris nelielas nagliņas, džutas audums vai, kā tautās saka, vecais, labais kartupeļu maiss, kurus var nopirkt veikalos, tā paša materiāla aukla, skaliņi. Kātam izmantojams lazdu koks, kādus var atrast teju katrā mežā. Kā degmateriāls lietā liekamas vai nu veselas sveces, vai to pārpalikumi. Starp citu, vasaras saulgriežiem var sāk gatavoties jau Ziemassvētkos. Salasīt pāri palikušos sveču atlikumus un pusi gada tos krāt.

Lāpu meistars Jānis, pie kura viesojas Bez Tabu, iesaka, ka lāpas kāts griežams, mērot no zemes līdz gurnam. Tas būs īstais izmērs. Maisa audumu sašķērē loksnēs, aptuveni 20 centimetru platumā. Koka skalus pēc iespējas plānākus sagarina tādā pat garumā kā audumu.

Džutas šņori, ar kuru aptīt lāpas galu, griež aptuveni divu metru un 20 centimetrus garu. Audumu, uz kura līdz viducim pamīšus liek skalus, tin virsū kāta resnākajam galam. Kad tas darīts, vienu auklas galu lāpas augšpusē atstāj brīvu, lai tai var piešķilt guni.

Pārējo tin apkārt audumam, lai tas stingri turētos. Lāpas gala lupata kārtīgi jāizmērcē izkausētā parafīnā, jāļauj liekajam notecēt, sacietēt. Kā viss pareizi darām, jāskata Bez Tabu sižetā, jo rakstā tas nav izstāstāms. Jāatminas arī par drošību, lai nenosvilinātu apkārtni un paši sevi! Lustīgus Līgosvētkus!

 

Tā sacīja, tā bij’ tiesa – līgo, līgo,

Īsa bija Jāņu nakte, līgo,

 

Viena puse – tumsa, tumsa, – līgo, līgo,

Otra zaļu gaisumiņu, līgo,

 

Jāņu rītā zelta rasa, – līgo, līgo,

Tad saulīte rotājās’i, līgo,

 

Brīžam zila, brīžam zaļa, – līgo, līgo,

Brīžam tīra sudrabiņa, līgo,

 

Nu ar Dievu, Jāņu diena, – līgo, līgo,

Līdz citiem’i Jāniešiem’i, līgo,

 

Tā mēs tevi gaidīsim’i – līgo, līgo,

Ar visiem’i ziediņiem’i, līgo

Foto

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl