Tā, ko dzerat, nemaz nav tēja! Kas patiesībā ir tēja, atklāj pasaules labākais tējas meistars no Latvijas

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

1 komentārs

Tēja mainīja manu dzīvi. Tieši tik vienkārši par sevi saka Andrejs Ivanovs – tējas meistars un tēju testētājs. Zināšanas par tēju, šā dzēriena kultūru kultūru un industriju gluži nejauši sācis krāt pirms astoņiem gadiem. Šodien Andrejs zina par tēju ļoti daudz, jo visu viena cilvēka dzīves laikā par tēju uzzināt nav iespējams.

Viss sākās ar to, ka vēlā vakara stundā Andrejs Ivanovs atradis ulun tēju. Tā bijusi dāvana viņa tētim no kāda kolēģa. Pagaršojis, atklājis, ka tējas garša viņu uzrunā, un tas mudinājis viņu sākt meklēt informāciju par šo tēju, atklājot, cik daudz veselīga un noderīga satur tēja. Tā sākās Andreja interese par tēju.

Arvien vairāk izzinot šā dzēriena kultūru, atklājis, ko patiesībā var saukt par tēju. Jo, izrādās, ka ne viss, ko līdz šim saucis par tēju, ir tēja:

Andrejs Ivanovs
tējas meistars

Tas, ko profesionāļi sauc par tēju, ir gatavots no auga ‘Camellia Sinesis’.

Andrejs demonstrē tējas koka ‘Camellia Sinesis’ lapas, viena no tām ir no trīssimtgadīga tējas koka. Atkarībā no tā, kā lapas pagatavotas, var iegūt balto, zaļo, ulun, sarkano vai melno tēju.

“Bez Tabu” skatītājiem Andrejs, kurš ir viens no pasaulē labākajiem tējas meistariem, demonstrē tējas gatavošanas ceremoniju, cienājot ar tēju karalieni.

 

Andrejs Ivanovs
tējas meistars

Es gatavošu stingri fermentētu ulun tēju, kas ir tēja starp zaļo un sarkano tēju. Bet par sarkano tēju es saucu to, ko mēs visi saprotam kā melno tēju. 

Tējas baudīšanai ir vairāki soļi, viss sākas ar tējas lapu smaržošanu, sasildot ar savu elpu, bet Andrejs pa to laiku ar karstu ūdeni sasilda trauku un ieber tur tējas lapas, kas siltajā traukā atkal maina savu aromātu. Tējas ceremonija ir pilna maģijas un noslēpumu, turklāt ne viss ir jāapraksta vārdiem.

Pirmo tējas aplējumu nedzer, jo tas ir tējas lapu mazgāšanas rituāls. Tā ir vairākkārt var aplejama tēja, kuras baudīšanai vajag vairākus traukus, kurā viens ļauj baudīt dzēriena aromātu, bet otrs tējas dzeršanai.

Starp citu, tēja dzer skaļi, strebjot, jo tas ļauj pamatīgi izbaudīt tēju.

Andrejs
tējas meistars

Tas ir profesionālais triks, tāpat kā vīnziņiem. Strebjot, tēja sajaucas ar skābekli un tas ļauj sajust visas garšu nianses.

Kad tēja pagaršota, atkal pasmaržo to, tējas aromāts ir salds, smaržo pēc ogām, cukura, par plombīra saldējuma.

Tējas ceremonija ilgst divas stundas. Mēs baudām tēju, pamēģinot arī balto, zaļo, ulun un sarkano. Kļūst skaidrs viens, cilvēka dzīves nepietiek, lai tēju izprastu.