“Tā ir apzināta pircēju maldināšana!” šašlika iepakojuma svars esot krietni mazāks nekā norādīts uz etiķetes

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

31 komentārs

“Bez Tabu” skatītājs iegādājies “Talsu gaļas” šašliku iepakojumā. Uz iepakojums norādīts, ka preces neto svars ir 800 g. Liels bijis pārsteigums, kad, nosverot gaļas gabalus, svari rādījuši vien 540 g. Viņaprāt, tā ir tieša patērētāju maldināšana.

Jānis
Iegādājies cūkgaļu

“Uz iepakojuma norādīts, ka cūkgaļas šašlika neto svars ir 800 g. Patiesībā neto svars katrā iepakojumā ir no 510 līdz 540 g, pārējo masu aizņem marināde ar sīpoliem! Uzskatu, ka tā ir apzināta pircēju maldināšana, norādot nepatiesu neto svaru! Varbūt ražotājs nesaprot atšķirību starp neto un bruto un cer, ka pircējs arī to nesaprot?”

Bez Tabu iegādājās trīs dažādu ražotāju gaļas produkciju – divus iepakojumus ar vistas gaļu, vienu ar cūkgaļu, kuru svēris arī skatītājs, kurš ziņojis par svara atšķirībām.

Uz vistas iepakojumiem neto svars norādīts 500 g, taču cūkgaļas svars ir 800 g. Nosvērām tikai gaļas gabaliņus, kuri realitātē arī nonāk uz iesma un pircēju vēderos. Cūkgaļas šašliks svēra 480 g, viena no vistas filejām 497 g, taču otra svēra 489 g. Rezultātā neviens no produktiem nesvēra uz iepakojuma norādīto svaru.

Restorāna “Steika haoss” šefpavārs Andrejs Bojarčenko informē kā pareizi svērt gaļu, lai pārliecinātos par korekti ievēroto svaru. Izrādās, ka jāsver nevis tikai gaļa, bet arī marināde jeb viss iepakojuma svars. Protams, cūkgaļas šašlika gadījumā marināde svērusi 300 g, kas ir stipri daudz.

Tāpat gaļas svars varot atšķirties pirms un pēc cepšanas. Restorānā par to klients tiekot informēts, taču būtiski šādu informāciju norādīt arī uz preces iepakojuma.

Bez tabu sagādāto gaļu šefpavārs nesmādē, tomēr akcentē, ka vistas pusspārniņi labāk grilēsies uz restēm, savukārt cūkgaļa uz iesmiem. Tāpat svarīgi padomāt par gaļai pievienotajām garšvielām un marinādi.

“Ja gaļai pievienota, piemēram, ogu marināde, tai jābūt ļoti stiprai, lai arī pēc gaļas cepšanas to varētu sajust. Pārsvarā garšu ietekmē stiprāki produkti, piemēram, dažādi garšaugi,” stāsta Andrejs, vēlreiz atgādinot, lai pārliecināto, vai svars uz iepakojuma norādīts korekti, jāsver ne tikai gaļas gabaliņi, bet arī marināde jeb viss iepakojuma saturs.

Foto