Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

Komentāri

Bez Tabu skatītāja lielveikalā iegādājusies sveci ar mulsinošu aprakstu – “kaitīgs ūdens organismiem ar ilgstošām sekām.” Vēl sveces aprakstā izskan brīdinājums – “var izraisīt alerģisku reakciju”. Tas liek aizdomāties – cik daudzi vispār pievērš uzmanību tam, kas rakstīts uz sveču marķējumiem un kādā veidā tās var būt mums kaitīgas?

To, ka pircēji aprakstus, kas piestiprināti pie svecēm nelasa, novērojusi arī sveču lējēja un tirgotāja, sveču studijas “Laura” saimniece Kristīne Tīlika. Parafīns esot 100% nafta, varot būt labākas kvalitātes vai sliktākas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Un nafta nav nekas ļoti labvēlīgs mūsu organismam, tāpēc arī šāda piebilde aprakstā. Bet parafīns pats pēc būtības nav nekas labs, arī tad, ja mēs vienkārši sēžam pie sveces liesmas.

Tomēr visu vainu uz parafīnu novelt nevar, jo, visām svecēm degot, izdalās dažādas vielas. To apstiprina arī ķīmijas doktors Artūrs Vīksna. Jāņem vērā, ka tas ir piesārņojums. Sveces degšanas procesā rodas aerosoli, kuri nonāk mūsu organismā.

Ir cietās daļiņas, kas ir nekaitīgas cilvēkam, un ir smalkās daļiņas. To visu mēs ieelpojam iekšā, un tas nokļūst asinsvados.

Veselībai draudzīgāk ir pirkt sveces, kuras nesmaržo. Neatkarīgi no tā, vai smaržinātas ar ēteriskajām eļļām vai smaržeļļām, bet aromātiskās sveces degot izdalīs vairāk kaitīgu vielu.

Parafīna sveces ir mums pieejamākās un cenu ziņā draudzīgākās. Lielveikalu plauktos var atrast arī stearīna sveces, kuras lielākoties gatavotas no augu eļļām.

Dabai un mums draudzīgāks, bet krietni dārgāks ir bišu vasks. Dabīgie vaski ir vairāku veidi – sojas, rapšu, rīsu.

Uzņēmums “Munio Candela” ražo tikai sojas vaska sveces, jo tās deg vismaz par 50% ilgāk nekā parafīna sveces, un to degšanas procesā neizdalās kancerogēni. Sojas vaska svece var degt pat 50 stundas.

Svarīgi lūkot, lai svece nedūmotu, jo vairāk dūmu, jo vairāk kaitīgu vielu izplatās.

Foto

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl