Pasaules labākais kokteiļu meistars pirms Ziemassvētkiem kopā ar brāli gatavo saīsināto kāpostu zupu

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Ziemassvētkus gaidot, “Bez Tabu” dodas ciemos pie dvīņubrāļiem Andra un Ingusa Reizenbergiem, kurus ierasti esam pieraduši redzēt bāra letes otrā pusē jaucam kokteiļus. Taču izrādās, ka viņi ir lieliski zupu meistari un šodien sola pagatavot zupu, ko līdz šim ne reizes nav gatavojuši. Tā būs skābu kāpostu zupa.

Brāļi, Inguss un Andris Reizenbergi atklāj, ka ir lieli zupu mīļotāji un ilgi lauzījuši galvu, kura no visām zupām varētu būt atbilstošākā Ziemassvētku gaidīšanas laikam. Lai arī Inguss gribējis vārīt frikadeļu zupu, tomēr Andris pieņēmis lēmumu vārīt skābu kāpostu zupu.

Tirgū sapirkti sīpoli, burkāni, skābi kāposti un cauraudzītis, kā arī zaļumi, par to iztērējot nedaudz vairāk par septiņiem eiro. Brāļi ķeras pie zupas gatavošanas, un šajā procesā vadošo lomu uzņēmies Andris, kamēr Ingusam atliek mizošanas un griešanas uzdevums. Kā norāda Andris, tad ar šo zupas gatavošanu abi grib lauzt priekšstatu par to, ka spēj tikai un vienīgi uzjaukt kokteiļus.

Andris Reizenbergs
pasaules kokteiļu čempions

Cilvēki domā, ka mēs tikai kokteiļus gatavojam, bet patiesībā mūsu pirmā profesija ir pavārs konditors. Atnākot uz Rīgu, pirmās prakses vietas un pirmās darbavietas bija virtuvē. Mēs gribam, lai cilvēki redz mūs citādākus. Protams, ka balva pasaulē ir izcīnīta ne jau kā pirmajam pavāram, bet gan kā kokteiļu meistaram. Es esmu “Bārmenis 2019”. Konkursā Ķīnā vinnēju. Tas uzliek zīmogu.

Andris vienmēr uzņemas vadību virtuvē, īpaši, ja tiek gatavotas zupas, un šoreiz viņš uztic brālim svarīgu uzdevumu – saīsināt kāpostus. Tas nepieciešams, lai zupu būtu vieglāk ēst un garie kāposti neliktu ēdājam noņemties gluži kā ar spageti makaroniem.

Inguss Reizenbergs
“Monin” zīmola vadītājs

Es pirmo reizi dzirdu par tādiem saīsinātiem kāpostiem.

Pa to laiku kamēr Inguss īsina kāpostus Andris apcepis sīpolu ar burkāniem un liek vārošā ūdenī. Tad apcep cauraudzīti un arī pievieno zupai. Pannā vēl atliek sacept skābos kāpostus ar tomātu pastu, un tad visu liek katlā, krietni savāra, pievieno zaļumus un bauda.

Kā atklāj abi brāļi, tad viņu Ziemassvētku garšas ir visnotaļ tradicionālas. Ja svētkus svin pie māsīcas, tad viņa gatavo Ziemassvētku tītara cepeti.

Kad zupa gatava, neizpaliek arī karstvīns. Inguss iesaka droši pirkt jau gatavu karstvīnu un garšas uzlabošanai tam pievienot piparkūku sīrupu. Bet pats svarīgākais – nepārvārīt. Maksimālā karstvīna temperatūra ir 70 grādu. Un uz aci to var pateikt, tiklīdz sāk mazi burbulīši pie trauka malām parādīties, tad katliņš jāņem nost. Kanēļa standziņas un augļus liek nevis katlā, bet katrā krūzītē vai glāzē, kurā pasniedz karsto dzērienu.

Un vēl – brāļi atgādina, ka Ziemassvētkos vajag improvizēt, nu vismaz ar Ziemassvētku dzejoļiem.