Pārsteidz mīļos! Zvērināts advokāts Jānis Lapsa iesaka ēdienus svētku galdam

Artūrs Špaks

Autors: Artūrs Špaks

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

Pievienot komentāru

Latvijā labi zināmais zvērināts advokāts Jānis Lapsa, kurš ir arī pasniedzējs Latvijas Universitātē, raidījumam Bez Tabu atklāj, ka mīlestību pret ēst gatavošanu viņš mantojis no tēva.

Jānis savās mājās Lapmežciemā raidījuma filmēšanas komandai piedāvā pagatavot četrus ēdienus. Aļņa karpačo ar cieto sieru un rukolu, otrā rīta atvēsinošo dārzeņu zupiņu, ar spinātiem pildītus vistas rullīšus bekonā, kā arī saldajā ēdienā – grillētu sieru ar medu un riekstiem.

Aļņa gaļa jāsagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Lai to vieglāk izdarītu, ieteicams šīs darbības veikt, kamēr gaļa vēl ir sasalusi. Uz šķīviešiem saliek rukolu, kurai virsū saliek gaļas šķēlītes, to visu pārklāj ar balzamiko un sarīvētu cieto sieru. Ēdiena pagatavošanai nepieciešamas vien dažas minūtes.

Atvēsinošai otrā rīta zupiņai var izmantot jebkādus dārzeņus, kas palikuši pāri pēc svinībām. Šoreiz Jānis izmanto svaigu un marinētu papriku, sīpolu, tomātus, svaigus un marinētus gurķus, kā arī pierīvē ķiplokus. To visu vienādās proporcijās pārlej ar dārzeņu un tomātu sulu. Pirms pasniegšanas vēlams zupu uzglabāt ledusskapī vai arī bļodā pievienot ledu, lai ēdiena baudītāji varētu atveldzēties.

Pamatēdiena pagatavošanai Jānis izmanto plāni sagrieztas vistas filejas šķēles, kuras pilda ar bekonu un spinātiem. Plāni sagrieztus filejas gabaliņus apsmērē ar franču sinepēm, sojas mērci, sinepju sēklām un taizemiešu garšvielām. Lielākam garšas baudījumam rullīšus arī no ārpuses ietin bekonā. Tad rullīšus nedaudz apcep uz grilla, lai pēc brīža tos apsmērētu ar sinepēm, kas kalpo kā saistviela, un apber ar sezama sēklām. Pēc tam apceptos rullīšus uz pārdesmit minūtēm ievieto kūpinātavā.

Kā piedevu rullīšiem, Jānis izmanto saldā kartupeļa standziņas, kas aplietas ar olīveļļu, apbērtas ar svaigu timiānu. Lai neviena pilīte no vistas un bekona netiktu zaudēta, kartupeļus liek stāvu zemāk.

Saldajam ēdienam nepieciešams siers, medus un lazdu rieksti. Sieru sagriež biezās šķēlēs un pavisam īsi to apgrillē no abām pusēm. Tad uzber sviestā apgrauzdētus riekstus un visu pārlej ar medu.

Skaties video un gūsti garšas baudījumu.