Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas ģimeņu tiesībās un cilvēku savstarpējo konfliktu risināšanā.

5 komentāri

Raidījuma “Bez Tabu” skatītāja putras cienītāja Līva no Jēkabpils ziņo, ka viņai gadījies nopirkt auzu pārslas, kas rūgtas kā vērmeles. Savā ģimenē auzu pārslu putru galdā liek itin bieži un zina kā tai jāgaršo, taču iegādātās pakas saturs bijis nebaudāms.

Zvanījusi uz iepakojumā norādīto tālruņa numuru, neviens nav atbildējis, tāpēc nodod auzu pārslas “Slātava” raidījumam “Bez Tabu” padziļinātai izpētei.

Ēdienu gatavošanas skolotāja Inese Bedeice apstiprina, ka auzu pārslu putra tiešām esot rūgta. Pašai rūgtas pārslas gadījušās pirmo reizi. Parasti gan gatavo nevis ātri vārāmās, bet gan pilngraudu, kurām uzturvērtība ir augstāka. Kālab ir rūgtuma piegarša, iegansti varētu būt dažādi.

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori skaidro, ka rūgtuma piegarša teorētiski var rasties, ja auzu pārslas tiek nepareizi uzglabātas, arī gadījumos, ja derīguma termiņš tuvojas beigām un ražošanā nav ievērots tehnoloģiskais process, īpaši tvaicējot.

Auzu pārslu ražotājs atrodas Lietuvā, bet izplatītājs Latvijā.

Izplatītāja pārstāvis Jānis Ažiņš stāsta:

Šis ir pirmais gadījums mūsu firmā (ar divdemsmit gadu stāžu). Mēs paši par to ļoti sanervozējāmies. Pārbaudījām visu dokumentāciju, sertifikātus. Viss atbilst prasībām. Mūsu firma vienmēr strādājusi ar devīzi: klientam vienmēr ir taisnība, tāpēc vēlos atvainoties šī pircēja priekšā. Es viņam varēšu dāvināt saldu ievārījuma burciņu, lai to rūgtumu noņem nost.

Saņemot ziņu par rūgtajām ātri vārāmajām auzu pārslām, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori veikuši kontrolpirkumu un nodevuši auzu pārslas pārbaudei laboratorijā. Secinājums: garša, smarža ir atbilstoša prasībām, pelējuma nav, līdz ar to pretenzijas ražotājam nevarot izvirzīt. Rūgtās pārslas, visticamāk, briesmas dzīvībai un veselībai neradīšot.

Izplatītāja pārstāvja Jāņa Ažiņa pārliecība, ka rūgtuma iegansts gan bijis rūpnīcā, kur, visticamāk, nenoticis pietiekami ilgs auzu pārslu tvaicēšanas process. Sazinājies ar ražotāju, kurš gan to noliedzis. Neatkarīgi no tā produkta izplatītājs no veikaliem izņēmis visu auzu pārslu konkrēto partiju.

Foto

TOP komentāri

  • Anna
  • Nevaig irst
  • ome
    +1 +1 0

    ome

    Cienītā, vislabāk ēdat mamuta gaļu, to ēda mūsu senči un izdzīvoja. Un labāk uz veikaliem nēejat, jaunas receptes neizmēģiniet un dzīvosiet ilgi un laimīgi. Arī dators vistām ir kaitīgs.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl