“Mums gaspačo ir dzēriens, latviešiem – ēdiens!” Havjers no Spānijas atklāj iecienīto pavasara recepti

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

2 komentāri

Havjers Fernandess Kruss dzimis Spānijā, bet nu jau piecpadsmit gadu dzīvo Latvijā  – uz mūsu valsti viņu atvedusi dzimtajā Madridē iepazīta latviete. Nenoliedz, ka mīlestība pret Latviju radusies ļoti ātri, tāpēc nešaubījies, ka viņam šeit jādzīvo.

Pēc profesijas Havjers ir pasniedzējs un valodnieks. Latvijā raiti izdevies atrast darbu savā nozarē – strādājis par skolotāju vienā no Rīgas vidusskolām, šobrīd vada spāņu kultūras centru “Seneca” un turpina interesentiem mācīt spāņu valodu. Vēl Havjers aizraujas ar mūziku un ēst gatavošanu, tāpēc viņš vēlas padalīties ar spāņiem ļoti tuvu recepti – gaspačo auksto zupu vai dzērienu.

Lai pagatavotu Spānijā iecienīto gaspačo, vajadzēs tomātus, baltmaizi, gurķi, papriku, ķiplokus, olīveļļu, etiķi un sāli!

Havjers Fernandess Kruzs
no Spānijas pārcēlies uz Latviju

Mana mamma gatavo gaspačo reizi nedēļā – 10 līdz 15 litrus, jo mēs to dzeram kā dzērienu. Tas ir vienmēr ledusskapī. Divas, trīs pudeles vai “bačoks”.

Havjers pozitīvi vērtē arī latviešu iecienīto auksto zupu, viņam tā garšo. Vasaras sezonā nereti tā tiek gatavota arī ģimenes locekļiem. Kad Havjers pārcēlies uz Latviju, ļoti kārojusies vītināta cūkgaļa spāņu gaumē, kuru Latvijā nevarēja nopirkt, arī iecienīto olīveļļu meklējis kā ar uguni. Tomēr šobrīd situācija ir daudz labāka un veikalu sortiments ir krasi audzis.

Havjers Fernandess Kruss
no Spānijas pārcēlies uz Latviju

Man bija grūti pierast arī pie biezpiena un skābā krējuma, jo Spānijā tāda nav. Mēs par tādu neko nezinām, mēs lietojam saldo krējumu pie kafijas.

Dārzeņus nomazgā, nomizo, sagriež un ber bļodā – gabalu izmēram nav nozīmes, jo visu tāpat blendēsim. Sagrieztajiem dārzeņiem pievieno divas ķiploku daiviņas. Nežēlojot pievieno eļļu un etiķi, nedaudz pielej ūdeni un visu sablendē. Zupu izlaiž caur sietu, tad arī ir gatavs gaspačo dzēriens, kuru iecienījuši Spānijā. Ja gaspačo vēlies baudīt kā zupu, tad var pievienot gabaliņos sagrieztus dārzeņus.