“Mamma ir drusku traka,” atklāj Ievas Bondares meita Jasmīna, gatavojot vegāno kūku

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Šoreiz virtuvē rosīsies divas draudzenes Katrīna Ērgle un Jasmīna Bondare, kuras pārsteigs katra savu mammu – žurnālisti Unu Meisteri un mākslinieci Ievu Bondari. Tā kā viena meitene ir veģetāriete, bet otra vegāne, tad restorāna “Ferma” konditorei ir piedāvājums kopīgiem spēkiem izcept vegāno šokolādes biskvīta kūka.

Jasmīna Bondare un Katrīna Ērgle ir labas draudzenes, un, kā viņas raksturo mammas māksliniece Ieva Bondare un žurnāliste Una Meistere, tad abu kaislība ir kopīga rosīšanās virtuvē. To darīt gan nesanāk pārāk bieži, bet, kad viņas to dara, tad līdz kaulam izbaudot radīšanas procesu.

Una Meistere
žurnāliste

Viņas gūst neprātīgu baudu no procesa. Lai arī ko viņas darītu kopā. Gatavošana ir viena no lietām, ko viņas dara kopā.

Meitenes virtuvē rosās gana profesionāli un saņem uzslavas no restorāna “Ferma” konditores par prasmi virtuvē darboties, neatstājot aiz sevis netīrību un bardaku.

Airita Jurcika
restorāna “Ferma” konditore

Es pamanīju, ka meitenes ļoti ievēro tīrību, un tas ir galvenais pavāriem. Meitenes uzreiz aiz sevis nokopj, notīra, un nemaz tas nav jāatgādina. Reizēm pieaugušajiem tas jāatgādina, bet Katrīna un Jasmīna to dara pašas, bez atgādināšanas.

Meiteņu mammas tik nosmej par to, sakot, ka tā ir laba zīme, pierādījums, ka audzinātas pareizi. Gatavošanas laikā sarunājoties, Katrīna un Jasmīna atklāj, kādas ir viņu mammas. Katrīna teic, ka viņas mamma Una ir jauka un atbalstoša. Tāda ir arī Jasmīnas mamma, tiesa, viņa mammu, mākslinieci Ievu Bondari, raksturojot lieto apzīmējumu drusku traka.

Ieva Bondare
māksliniece, Jasmīnas mamma

Es zinu kādā ziņā viņa domā to “traka”; ja es kaut ko daru, tad līdz galam un arī rezultātu prasu no saviem bērniem, un ne vienmēr tas patīk. Reizēm tas ir ekstrēmi. Tāpēc arī traka.

Virtuvē darbojoties, meitenes uzbur tiešām skaistu un, galvenais, ļoti garšīgu vegāno kūku. Mammas, to pagaršojot, secina, ka tā ir ideāla, turklāt nemaz nevar pateikt, ka tā ir vegānu kūka. Tas, šķiet, ir lieliskākais kompliments, ko meitas var saņemt.

 

Kūkai vajadzēs šādus produktus.

Biskvītam:

200 g cukura

200 g kviešu miltu

1 tējkarote sodas

75 g kakao vai karobas pulvera

200 g ābolu sulas

1 tējkarote citronu sulas

100 ml eļļas (vēlams vīnogu kauliņu, jo tai ir visneitrālākā garša).

Biskvītam vispirms samaisa sausās sastāvdaļas, pievieno mitrās un puto. Sadala trīs daļās un cep trīs biskvītus.

Avokado krēmam nepieciešams:

2 lieli un gatavi avokado

2 laimu sula

pāris karotes kokosriekstu eļļas

Visu sablendē un, ja vēlas pievieno saldumam kokosriekstu cukuru. Var arī izmantot balto vai brūno cukuru.

Vārītam krēmam vajadzēs:

puslitru kokosriekstu pienu vai  jebkuru citu augu pienu

200 g kokosriekstu cukura

70 g kukurūzas cietes

Sasilda pienu un pievieno kokosriekstu miltus un cukuru, nepārtraukti maisot karsē, līdz masa sabiezē. Ja vēlas, var pievienot kakao. Lai krēms būtu gaisīgāks, tam atdzesētam pievieno pāris karotes kokosriekstu eļļas un uzputo.

Liek biskvītu vienu uz otra, pa starpām smērējot gan vārīto krēmu, gan avokado.  Jasmīna un Katrīna kūkas biskvīta ārmalā pilda vārīto krēmu, bet vidū avokado krēmu, kurā ieliek svaigas mellenes un avenes. Virskārtā liek vārīto krēmu, bet dekorē ar avokado krēmu.

Ja kūka jāēd ļoti steidzami, tad biskvītus var samitrināt ar ananasu sīrupu.

Kūku atdzesē. Dekorē ar svaigām ogām un ēdamiem ziediem.

Lai izdodas arī Jums!

Lasi vēl