Latvijas tomātu baroni! Saimniecība Jelgavas pusē pārsteidz ar lielo tomātu plantāciju

Artūrs Špaks

Autors: Artūrs Špaks

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

1 komentārs

12 kilometru attālumā no Jelgavas ceļa malā redzamas sešas trīsdesmit sešus metrus garas siltumnīcas. Tajās visās tiek audzēti tomāti, kurus iecienījuši pircēji gan Jelgavā, gan Rīgā.

Pircēji tomātu atpazīst ar nosaukumu ”Dzērvju tomāti”, par tiem rūpējas Evita un Edgars Gūtmaņi, kuri saimniecību izveidojušie vietā, kur arī okupācijas gados atradās siltumnīcas.

Katrā no sešām siltumnīcām ir vismaz 600 tomātu stādu. Siltumnīcas saviem spēkiem cēlis Edgars, un viņš norāda, ka katrai siltumnīcai jākalpo 10 gadus, ik pēc pieciem gadiem tām tiek mainīta plēve.

Ģimene nemitīgi eksperimentē un meklē labākās šķirnes. Tomātu ražu tiek vākta reizi nedēļā – piektdienās, kad Evitai un Edgaram talkā nāk arī abi bērni. Kaut teritorijā iespējams uzcelt vēl vairākas siltumnīcas, ģimene šobrīd nolēmusi  saimniecību nepaplašināt. Tā vietā tiek meklēti veidi, kā pārstrādāt tomātus.

Edgars Gūtmanis
”Dzērvju tomātu” saimnieks

No tomātiem spiežam sulu, mums, iespējams, vienīgajiem Latvijā ir kaltētu tomātu pesto. Pircēji iecienījuši arī kaltētus tomātus eļļā. Esam izveidojuši divus dažādus variantus – ar un bez ķiplokiem. Vēl mums ir arī tomātu pulveris.

Edgars kategoriski atsakās “Bez Tabu” filmēšanas komandu ielaist ražotnē. Tajā uzstādītās iekārtas esot pārveidotas īpaši saimniecības vajadzībām, tādēļ tomātu pārstrādāšanas noslēpums tiek rūpīgi sargāts no svešām acīm.

Tomātu audzēšana ģimenei ir kā papildu nodarbe, gan Edgars, gan viņa sieva ikdienā nodarbojas ar citām lietām.