Latvijas pavāriem nepieciešams tautiešu atbalsts! Sola sarīkot vakariņas

Artūrs Špaks

Autors: Artūrs Špaks

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

1 komentārs

Divkārtējais Latvijas gada pavārs Dinārs Zvidriņš šobrīd teju katru dienu aizvada treniņos. Viņš atkal un atkal gatavojas piedalīties prestižā pavāru konkursā. Tā Eiropas atlase šogad notiks Tallinā.

Dināram piecu stundu un 35 minūšu laikā jāpagatavo 14 uzkodu un 14 pamatēdienu porcijas. par katru nokavēto minūti tiek piespriesti soda punkti. Šogad konkursā noteikts, ka uzkodu pagatavošanai jāizmanto sams, turpretī pamatēdienā jābūt paipalai.

Sarunā ar “Bez Tabu” Dinārs Zvidriņš norāda, ka jau ilgi sekojis prestižajam ”Bocuse d’Or” konkursam. Piedalīšanās tajā nodrošina atpazīstamību ne tikai šefpavāram, bet arī viņa pārstāvētai valstij. Latvijas pavāri 12 gadus cīnījušies par iespēju piedalīties konkursā, taču līdz šim nav tikuši sadzirdēti. Šogad ir unikāla iespēja visu pasauli iepazīstināt ar Latvijas kulināro mākslu.

Dinārs Zvidriņš
šefpavārs

Tā ir pamatīga pieredze. Tur notiekošais ir ”kosmoss”- ja pagriezies, tam jābūt ar nodomu. Nevar vienkārši riņķot ap savu asi, ja pagriezies, tad paņem nazi, dakšu. Nav laika liekām kustībām. Piecu stundu un 35 minūšu laikā jāpagatavo ļoti daudz. Žūrijā ir 14 cilvēki, kuri vērtēs zivs ēdienu, kā arī citi 14 cilvēki, kuri vērtēs gaļas ēdienu. Ēdienā obligāti jābūt pamatproduktam (samam/paipalai), kā arī vismaz trīs piedevām. Katrai piedevai jāsastāv no trīs lietām.

Visi nepieciešamie produktu un garšvielas ir rūpīgi sasvērtas un iepakotas trauciņos, lai gatavošanas laikā tam vairs netērētu laiku, Dinārs atklāj, ka iepriekšējā produktu svēršana aizņēmusi pat vairākas stundas. Konkursa nolikums paredz, ka drīkst izmantot arī pavāra palīgu, kurš nedrīkst būt vecāks par 22 gadiem. Šoreiz šī loma uzticēta Sintijai Blaubergai. Tāpat katrai komandai uz konkursu līdzi dodas arī treneris, kurš nedrīkst palīdzēt gatavot ēdienu. Viņa galvenais uzdevums ir sniegt padomu pavāram un sekot līdzi laika līnijai.

Latvijas komandai nepieciešams finansiāls atbalsts, lai spētu segt visus ar konkursu saistītos izdevumus, pašreiz trūkst vēl vairāku tūkstošu eiro. Par ziedojumu 35 eiro apmērā iespējams iegūt īpašu T kreklu, par 70 eiro ziedojumu iespējams saņemt uzaicinājumu uz četru kārtu vakariņām Dināra Zvidriņa vadībā. Ja esat nolēmuši ziedot 3000 eiro, tad varat rēķināties ar svinību galdu 30 personām birojā vai mājās.

Kaut citu valstu pārstāvji norādījuši, ka sagatavoties konkursam neesot iespējams, ja netiek iztērēti vismaz 100 00 eiro, Latvijas komanda spējusi izdevumus konsolidēt līdz aptuveni 60 tūkstošiem eiro.

Svetlana Riškova
Pavāru kluba un Latvijas ”Bocuse d’Or” akadēmijas prezidente

Ņemot vērā ekonomisko situāciju, puse sponsoru ir atteikušies atbalstīt. Mēs ļoti priecātos, ja kāds mūs nolemtu atbalstīt, visi rēķini vēl nav apmaksāti. Ja gribam piesaistīt kādu ārzemju treneri, tad arī jārēķinās, ka jāmaksā ievērojama alga. Mums jāmaksā par viesnīcu, formām, produktiem, kas nepieciešami daudziem treniņiem, tāpat mums būs jāmaksā arī par Covid testiem.

Katras komandas pamatēdiens žūrijai jāparāda arī uz īpaši izgatavotas paplātes. Latvijas komanda paplāte izmaksāja ap astoņiem tūkstošiem eiro, kas, salīdzinot ar citām valstīm, esot pavisam nedaudz.