Komentāri

Šodien biju tirgū pēc kartupeļiem. Tā kā raža nupat ienākusies, par izvēli nevar sūdzēties – daudz un dažādi. Bet, kuri kartupeļi ir labāki? Varbūt kāds zinātājs varētu nosaukt, kuras kartupeļu šķirnes šobrīd ir TOPĀ? Agrāk zināju šķirni Adreta un Priekuļu agrie, tagad tirgū visādas jaunas piedāvā. Kuras ir tās vērtīgākās un, vai kartupeļus vispār tā var iedalīt?

Bez Tabu skatītājas rakstīto uzreiz sapratīs katrs, kurš vēlējies iegādāties šo Latvijas rudens dārgumu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Tam piekrīt arī Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības pārstāvis Ilgvars Krūmiņš: “Latvija ir maza valsts un katrs vēlas kaut ko pārdot, bet tas nenozīmē, ka mums ir sliktās un labās kartupeļu šķirnes, katram jāizvēlas sev piemērotāko!”.

Viņš lēš, ka Latvijā apgrozībā esot apmēram 50 dažādu kartupeļu šķirņu!

Der pievērst uzmanību tam, kā bumbuļi tiek audzēti. Ja vēlaties kartupeļu šķirni, kuras audzēšanas procesā netiek izmantota ķīmija, tad izvēle nemaz nebūs tik liela. Eksperts min pāris Priekuļu selekcijas šķirnes, kuras labi augot bez miglošanas – Prelma, Imanta, Monta.

Foto

Arī ārzemju firmas aktīvi strādājot pie tā, lai radītu bioloģiskiem audzētājiem ļoti izturīgas šķirnes, piemēram, Twinner agrā un Carolus vēlā.

Kartupeļi mēdz būt miltaini vai cieti (salātu tips). Eiropā pārsvarā cilvēki izvēloties salātu tipa kartupeļus, savukārt latvieši – miltainos. Piemēram, miltaini būs Carolus šķirnes kartupeļi, stingri – Twinner. Šķirnes aprakstā jābūt norādītam kādam no četriem burtiem – A, B, C vai D. Attiecīgi burts A apzīmē ļoti cietus kartupeļus, D – ļoti miltainus.

Video

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl