Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas ģimeņu tiesībās un cilvēku savstarpējo konfliktu risināšanā.

1 komentārs

Visu gadu baltās olas veikalos teju ar uguni jāmeklē, bet pirms Lieldienām tās tomēr parādās, jo tautieši labprātāk krāsošanai izmanto baltās olas. Raidījums Bez Tabu pārbauda, kura krāsa labāk “kožas”.

Ar profesionālas pavāra amata meistares Ineses Bedeices palīdzību vienādās krāsās dažādos veidos (sīpolu mizās un ar ķīmisko olu krāsu) nokrāso gan baltās, gan brūnās olas. Rezultāts: brūnās olas iegūst spilgtāku piesātinātāku toni nekā baltās.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Baltās ir blāvākas, taču uz tām labāk redzams dažādu augu un ziedu atstātais nospiedums, un tās ir kontrastainākas.

“Balticovo” olu un vistu eksperts Toms Auškāps stāsta, ka Latvijā visu gadu ražo brūnās olas, jo tās ir vairāk pieprasītas. Kāda olu krāsa kurā valstī ir iecienītāka, tā esot modes lieta. Piemēram, visā Skandināvijā populārākas esot baltās olas, bet Rietumeiropā un Centrāleiropā – brūnās, Igaunijā – puse patērētāju pieprasot pēc baltajām, puse – pēc brūnajām.

Brūnās vistas dēj brūnās olas, baltās vistas – baltās. Mazākām olām esot izturīgāka čaumala nekā lielajām. Tikko izdētas olas loboties sliktāk nekā tās, kuras ir nedēļu vai pusotru vecas.

Pavāre atklāj, ka olai būs skaits dzeltenums un tā labi lobīsies, ja uzreiz pēc vārīšanās to ievietosim aukstā ledus ūdenī, un stāsta, kā vislabāk olu izvārīt, lai tā neplīstu.

“Balticovo” pārstāvis informē, ka jāpievērš uzmanību cipariem uz olas, īpaši pirmajam, jo tas atklāj vistas turēšanas metodi. Trīs – nozīmējot, ka vista turēta sprostā, divi – dzīvo uz pakaišiem, bet staigā ārpus sprosta kūtī.

Vieninieks nozīmē, ka vista turēta kūtī, bet ar brīvu pieeju pastaigu laukumiem ārpus kūts. Nulle ir vislabākais variants, jo nozīmējot, ka tās ir bioloģiskās olas un vistas barotas tikai ar bioloģisku barību.

Foto

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl