Komentāri

Lūkojoties jogurta plauktos, var samulst. Pēdējā laikā uzradies ļoti daudz jaunu. Ir ne tikai jogurti bez piedevām vai tādi, kam klāt pievienotas ogas, augļi vai pat graudaugi un kanēlis, bet ir arī  grieķu, Islandes un turku jogurti.

Uztura speciāliste Eva Kataja un PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu eksperte Zeltīte Skalberga skaidro, ar ko jogurti atšķiras un kas jāņem vērā, tos iegādājoties. Ekspertes uzskata, jāskatās produkta sastāvs, jo mazāk E vielu, jo labāk, jo mazāk cukura un kaloriju, jo vēlamāks tiem, kam ir liekā svara problēmas. Bezpiedevu jogurti ir veselīgāki, un vajadzības gadījumā lietotāji paši tiem var pievienot ievārījumu, medu, augļus vai ogas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Galvenā atšķirība, gatavojot jogurtus, ir baktēriju ieraugā un tehnoloģijā. Grieķu jogurta ražošanā izmanto īpašu jogurta nosusināšanas metodi, kas ļauj sakoncentrēt olbaltumvielas. Tieši no palielinātā olbaltumvielu daudzuma arī veidojas šā produkta īpašā krēmīgā konsistence un tas, līdzīgi kā Islandes un turku jogurts, ir biezāks nekā jau mums ierastie klasiskie jogurti.

Grieķu, Islandes un turku jogurts ar piedevām, tāpat kā jebkurš cits jogurts ar piedevām, satur papildu kalorijas, kas rodas no pievienotā cukura.

Piemēram, turku jogurta sastāvā, arī grieķu, var būt gan saldais vai skābais krējums, ko var labi izmantot desertu pagatavošanā.

Ja norādīts, ka tas ir beztauku jogurts, jāskatās sastāvs, jo tajā var būt liels cukura daudzums.

Starp citu, atšķirībā no plaši zināmā fetas siera, grieķu jogurta nosaukumu valsts nav juridiski pasargājusi, taču to grib mainīt un cīnās, lai aizliegtu ārvalstu ražotājiem izmantot šā produkta nosaukumā vārdu ”grieķu”. Uzskata, ka šī atsauce līdzās ar jogurta iepakojumā izmantotajiem simboliem maldina patērētājus un sniedz priekšstatu, ka tas ir ievests no Grieķijas, bet to ražo daudzās valstīs.

Foto

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl