”Izmetiet to! Noindēsieties!” iedzīvotāji netic pienam, kas derīgs sešus mēnešus

Artūrs Špaks

Autors: Artūrs Špaks

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

3 komentāri

Latvijas skolu audzēkņi var bez maksas saņemt pienu ”Rasēns”, kura derīguma termiņš ir līdz pat sešiem mēnešiem. Iedzīvotāji uzskata, ka tas nav piens, bet gan ”sintētika”.

Uz piena iepakojuma tiešām redzams, ka tā derīguma termiņš ir 6 mēneši. ”Rasēns” pienam ar garšām derīguma termiņš ir par diviem mēnešiem īsāks – četri mēneši. Šādu derīguma ilgumu iedzīvotāji uztver ar skepsi.

Vita
Mamma

Man ir trīs bērni, visi apmeklē pirmsskolu un skolu. Esmu ļoti pārsteigta par pienu “Rasēns”, ko dod bez maksas dzert bērniem ikdienā. Kad ieraudzīju paciņu ar pienu, izbrīnījos par termiņu. Tas ir derīgs līdz nākamā gada martam. Rodas jautājums, cik veselīgs bērnam ir šis piens?

Arī citi uzrunātie Latvijas iedzīvotāji ir skeptiski par šādu piena ilgdzīvotību un aicina to uzturā nelietot. ”Domāju, ka tas vispār nav piens. Tas nevar tikt uzglabāts sešus mēnešus. Tā noteikti ir sintētika. Man mazmeita iet skolā, un viņai dod šos,” atklāj Svetlana, kuras mazmeitai garšo minētā produkcija.

“Bez Tabu” dota iespēja ielūkoties ”Rasēna” fasēšanas procesā. Tā derīgums lietošanai līdz pat sešiem mēnešiem slēpjas faktā, ka piens tiek uzkarsēts līdz aptuveni 140 grādiem, kā rezultātā tajā esošās baktērijas tiek nomērdētas. Tāpat savu artavu sniedz arī īpašais iepakojums.

Ilona Jaraša
”Rīgas piena kombināta” piena zīmolu vadītāja

Pēc uzkarsēšanas pienu ātri atdzesē. Šī tehnoloģija saglabā visus vitamīnus. Piens iepakots sešu slāņu iepakojumā. Tajā ietilpst kartons, plēvīte, kā arī alumīnija folija. Produkts tiek aizsargāts no gaismas, gaisa un citiem nelabvēlīgiem kaitēkļiem.

Zinātniskā institūta ”Bior” eksperte stāsta, ka augstā temperatūrā sakarsētā piena sastāvs būtiski neatšķiras no ”parastā” piena.

Šī tehnoloģija ir ļoti populāra, tā ir zināma jau kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem un 90. gadu vidū Latvijā šajā tehnoloģijā ražoja pienu ”Lāse”. Praktiski šis piens ļoti maz atšķiras no pasterizēta piena. Ir saldāka garša, jo karamelizējusies laktoze.

Visu nepieciešamo informāciju par produkta sastāvu var atrast uz tā iepakojuma.