Florence cep florentīnus! Aktrise Ieva Florence svētkos aicina eksperimentēt

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Šoreiz Bez Tabu Ziemassvētku garšas meklējumos, dodas ciemos pie Dailes teātra aktrises Ievas Florences. Viņa ar savu draugu, arī aktieri Oskaru Vīksni atklāj, ka svētku laiks ir kā radīt eksperimentiem un šoreiz Ieva gatavos cepumus, kam nosaukums līdzīgs viņas uzvārdam – Florence cep florentīnus.

Domājot par to, kas šogad būs aktrises Ziemassvētku garša, viņa nonākusi pie secinājuma, ka tie būs pamatīgi un bagāti, žāvētu augļu un mandeļu cepumi.

Nepieciešams 100 gramu cukura, 50 gramu sviesta, 1 ēdamkarote medus, 2 tējkarotes vaniļas cukura, 100 gramu saldā krējuma, 100 gramu mandeļu skaidiņu, 100 gramu žāvētu dzērveņu, 150 gramu žāvētu aprikožu, 50 gramu cukurota ingvera, 50 gramu mandeļu miltu un kausēta šokolāde greznošanai. Ieva florentīnus nosauc par cepumu cepumu. Tik bagātīgi un enerģijas pilni tie solās būt. Aktrise gan atklāj, ka gatavojot ļoti rūpīgi vadās pēc receptes, lai arī tā ir ļoti vienkārša: “Es pārlasu recepti 50 reižu un vienalga kādu sastāvdaļu aizmirstu. Es atceros vienu no lielākajām kulinārajām katastrofām, kad apolīju ģimenei uz ZIemassvētkiem uztaisīt citronu kūku, bet tā sanāca vienkārsi nebaudāma. Precīzāk, nesanāca.” Draugs Oskars piebalso, sakot, ka kūka bijusi rūgta kā citrona miziņa.

Cepumu gatavošanu Ieva sāk ar karameles karsēšanu, kamēr Oskars sagriež žāvētas aprikozes un ingvera sukādes, abi gatavojot atklāj, kādām sajūtām gaida Ziemassvētkus.

Ieva Florence
aktrise

“Ļoti trakā skrējiena laiks ir pirms Ziemassvētkiem. Es cenšos dāvanas sarūpēt jau laikus. Turklāt mēs ar Oskaru esam tie, kuri rūpējas par svētku norisi – lai mums ir kaut kādas viktorīnas…”

Oskars: “Mēs gatavojas tās sajūtas, lai cilvēkiem būtu prieks. Mēs radām svētkus un tā ir mūsu dāvana tuviniekiem.”

Ieva paguvusi svētku sajūtu sarūpēt arī abu mājoklī- tas noticis pāris stundu laikā, kad ejot cauri Vidzemes tirgum, sapirkus egļu un kadiķu zarus, tad pārnākusi mājās, iztīrījusi, izrotājusi un svētku sajūta bijusi acumirklī klāt.

Ieva gan jāspēj dubultā svētku svinēt, jo Ziemassvētki ir arī viņas vārda diena, kas nozīmē, ka vecākiem nākas dāvanas sarūpēt divas. Ieva:”Es atceros, ka man bija kādi četri gadi un es prasīju vecākiem, vai viņi dāvinās vienu vai divas dāvanas. Uz vecāku atbildi, ka būs viena dāvana, es teicu, ka tas neies cauri. Vajag divas dāvanas.”

Ieva uzskata, ka Ziemassvētki ir laiks, kad vajag klausīties savās sajūtās un, ja sirdsbalss aicina eksperimentēt, tad to noteikti vajag darīt. Oskars gan piebilst, ka bez klasiskajām vērtībām- štovētiem kāpostiem nevar iztikt. Kamēr cepumi cepas, tikmēr abi pagatavo karstvīnu, kam par pamatu ņem visparastāko sauso vīnu un bagātīgi pievieno krustnagliņas, apelsīknus, kardamonu, kanēļa standziņas un anīsa zvaigznītes, medu un uzkarsē.

Ieva un Oskars svētkos visiem novēl padomāt pašiem par sevi: “Gaišus un mīlestības piepildītus svētkus. Neaizmirstiet paši par sevi.”

Foto