Elmārs Tannis dalās ar Lieldienu smūtiju receptēm, kuras pagatavot var ikviens

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

Pievienot komentāru
Elmārs Tannis dalās ar Lieldienu smūtiju receptēm, kuras pagatavot var ikviens

“Bez Tabu” rubrikā “Lieldienas galdā” šefpavārs un garšu eksperts Elmārs Tannis dalās ar ideju, kā  Lieldienu galdu padarīt košāku un krāsaināku. Attālināti māca “Bez Tabu” žurnālisti, kā pagatavot veselīgus, krāsainus Lieldienu smūtijus.

Elmārs Tannis pats sevi dēvē nevis par šefpavāru, bet gan par šovpavāru. Piedalījies daudzos televīzijas raidījumos un šovos. Pavārmākslā darbojas jau kopš 15 gadu vecuma, kad vēl dzīvoja Kanādā. Ir picu “celmlauzis” Latvijā un jau 26 gadus ir “Pica Lulū” līdzīpašnieks, ir ar lielu pieredzi ēdienu gatavošanā un restorānu biznesā.

Smūtija pagatavošana ir viegla, neaizņem daudz laika, bet rezultāts ir krāšņa, garda vitamīnu “bumba”. Vispirms iesaka pagatavot dažādu krāsu smūtijus, tad tos gatavot vairākās kārtās. Nodarbe ir aizraujoša, un krāsu kombināciju veidošana līdzinās olu krāsošanai. Radošums augļu un dārzeņu izvēlē, lai iegūtu skaistas krāsas, nav mazāk nepieciešams kā krāsojot olas.

Saulainais

1/2 porcijas mango gabaliņu
1/2 porcijas saldētu persiku
3/4 porcijas apelsīnu sulas
1/2 banāna
(porcija – 1 glāze vai cita tilpuma trauks)

Rozā

1/2 porcijas  biešu sulas
1/4 porcijas kokosriekstu piena/ūdens
3 svaigas zemenes bez serdes
1/4 porcijas sasaldētas zemenes
1/2 banāna
(porcija – 1 glāze vai cita tilpuma trauks)

Zaļais

1/2 porcijas  spinātu vai kale 3/4 porcijas ābolu sulas 1/4 porcijas ledus gabaliņi 1 ēdamkarote citrona sulas 1/2 avokado sasmalcināts ingvers (nedaudz) (porcija – 1 glāze vai cita tilpuma trauks)

Lillīgi sarkanais/violetais

1/2 porcijas mellenes (vai kazenes, ja vēlas violetu krāsu)
1/4 porcijas sojas piena
1/2 porcijas sojas jogurta
(porcija – 1 glāze vai cita tilpuma trauks)

Visas sastāvdaļas sablendē. Elmārs Tannis uzsver, ka nav  jāvadās precīzi pēc receptes. Tā ir tikai kā gids vai pamats variācijām. Var mainīt gan sastāvdaļas, gan proporcijas, lai izgatavotu smūtiju, kāds katram vislabāk patīk. Galvenais, lai pašam šķiet gardi. Norāda, ka iedvesmai arī internetā var atrast receptes. Atliek vien ievadīt meklētājā smūtija nosaukumu ar saviem vismīļākajiem augļiem vai dārzeņiem, un “āķis būs lūpā”.

Jācenšas, lai masa nesanāktu pārāk šķidra, jo tad būs sarežģīti  veidot kārtas. Smūtijs vislabāk garšo auksts, tāpēc iesaka izmantot vismaz vienu saldētu sastāvdaļu vai ledu. Lai veidotu kārtas, izmanto karoti. Lai smūtiju masa būtu viendabīga, svarīgi, lai ir labs blenderis.

Elmārs visiem novēl priecīgas Lieldienas, labu veselību un aicina palikt mājās!