“Ēdiena Disnejlenda, dārgs sviests, ziedputekšņi cūkgaļai”; ASV kulinārijas meistare viesojas Centrāltirgū 

Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

Pievienot komentāru

Latvijā viesojas ASV medija, populāra kulinārijas žurnāla “SAVEUR Magazine” pārstāve, pavārgrāmatu autore un šefpavāre Eimija Tīlena (Amy Thielen). Viņa veido publikāciju par Latvijas tradicionālo virtuvi un gastronomisko piedāvājumu. Kulinārijas meistare apmeklēja arī Rīgas Centrāltirgu, lai iepazītu pārtikas produktu piedāvājumu.

Kulinārijas meistare, pavārgrāmatu autore Eimija Tīlena no ASV Latvijā ieradusies, vīra māsas Sāras iedvesmota. Sāra Latvijā pavadījusi divus gadus pirms 18 gadiem, kad apmaiņas programmas ietvaros mācīja bērniem Alojā angļu valodu. Uzteicami, ka Sāra šo daudzo gadu laikā nav aizmirsusi latviešu valodu.

Eimija Tīlena
pavārgrāmatu autore

Visu, ko zinu par latviešu ēdienu, man jau sen stāstījusi Sāra. Kad viņa atbrauca atpakaļ, viņa dzīvoja ar mums kopā Ņujorkā, Bruklinā. Mēs noteikti būtu dzērušas Melno balzamu, tirgū iegādājušās bērzu sulas, pīrāgus un visus tos ēdienus, par kuriem viņa stāstīja.

Tuvākajās dienās Eimija ar Sāru dosies uz Aloju, kur gatavos latviešu tradicionālo ēdienu. Mazpilsētā gūto pieredzi Eimija atspoguļos ASV kulinārijas žurnālā. Rīgas Centrāltirgū Eimija vēlējās iegādāties pāris nepieciešamos produktus un dāvanas. Vispirms viņas uzmanību piesaistīja medus stends. Eimija pastāstīja, ka viņa ziedputekšņus izmanto, gatavojot cūkgaļu.

Eimija ar Sāru ievēroja, ka Latvijā ir salīdzinoši dārgs sviests, Amerikā tas esot lētāks. Pavārgrāmatu autore priekšroku dodot pilnpiena, nevis vājpiena produktiem. Vienkārši esot jāēd mazāk. Tāpat Eimija neslēpa sajūsmu par kūpinātu sieru un pirmpienu, kuru pat nosauca par desertu.

“Ņujorkā gatavoju vakariņas presei, un es izmantoju šādu pienu, un tiešām izbaudīju to pasniegt mediju pārstāvjiem, kuri bija šokā. Jautāja, ko mēs ēdam. Es teicu, pirmo pienu. Viņiem tas likās nedaudz pretīgi. Man nē, man tas patīk, vajag daudz vairāk, lai man kaut kas liktos pretīgi,” pastāstīja Eimija.

Amerikā tikai tagad sākot audzēt kaņepes, tāpēc Eimija labprāt nogaršoja dažādus latviešu gatavotos produktus, kaņepju sviestu, cepumus, eļļu. Visilgāk Eimija uzkavējās Sakņu paviljonā pie kāpostu stenda.

“Tirgus ir fenomenāls, milzīgs, šķiet, ka tas nekad nebeigsies. Ēdiena Disnejlenda, tas bija apbrīnojami, zivju paviljons bija neticams, lucīši un nēģi, nevaru sagaidīt, kad tos nobaudīšu,” secināja Eimija.

Foto