Brūkleņu čatnijs bez vīna ir parasta zapte. Iedvesmojies no gardēdes Māras Poles

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Ēdiens ir viena no manas dzīves kaislībām, saka žurnāla “Pie galda” galvenā redaktore Māra Pole, kura ar ēst gatavošanu aizrāvusies 17 gadu vecumā, kad nokļuvusi Čīlē. Tas viss vainagojies ar diviem maģistra grādiem. Viens iegūts Francijā – garšā, gastronomijā, galda mākslā un otrs Itālijā, Boloņā, kur iegūts maģistra grāds biznesa zinībās ēdienā un vīnā.  Šodien “Bez Tabu” skatītājiem Māra Pole atklāj savu iecienīto brūkleņu čatnija recepti, kam galvenā noslēpumu atslēga ir sarkanvīns no Itālijas, no vīna darītavas, kurā gardēde paplašinājusi zināšanas par vīnu.

Čatnija izcelsme ir indiešu kulinārijā, un tas visbiežāk sastāv no konservētiem augļiem, cukura un garšvielām. Čatnijs ir laba piedeva vairākumam ēdienu, un tas pastiprina ēdiena garšu. Māra apgalvo, ka viņas gatavotais brūkleņu čatnijs ir izcila piedeva gaļai, sieriem, arī saldējumam. Māras čatnijam vajadzīgi sarkanie sīpoli, brūklenes vai dzērvenes, balzametiķis, cukurs, sāls un sarkanvīns.

Māra
gatavo čatniju

3 ēdamkarotes olīveļļas

3 mazi sarkanie sīpoli

3 ēdamkarotes balzametiķa

glāze sarkanvīna

150 g cukura

sāls

500 g brūkleņu

Sāk ar sīpolu mizošanu un griešanu, ar piebildi, ka sīpolus vajag sakapāt ļoti smalki. Tas tādēļ, lai nemulsinātu sīpolu nīdējus. Sakapātos sīpolus sutina sakarsētā olīveļļā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno cukuru, balzametiķi, sāli un ogas. Visu vāra, līdz ogas izšķīdušas. Pievieno sarkanvīnu un turpina vārīt vidējā karstumā. Atdzesē un pilda burciņās. Kā teic Māra, brūkleņu čatnijs derēs jebkurai dzīves situācijai un sader kā ar gaļu, tā sieru un pat saldējumu.

Šoreiz Māra paralēli čatnija gatavošanai izcep kārtainās rauga mīklas kvadrātiņus, uz tiem izkausē bri sieru un dekorē ar čatniju un svaigu timiānu.

Brūkleņu čatnijs ir teju vienīgais no krājumiem, ko Māra sagatavo ziemai. To dāvina savām vecmāmiņām Ziemassvētkos. Otrs viņas kroņa numurs ir karamelizēti sīpoli. Vēl kādreiz mēdzot ziemas krājumiem sagatavot bazilika pesto. Māra teic, ka neesot tradīcija viņas ģimenē marinēt gurķus. Bet, to sakot, sajaušama nožēla un bažas par tradīcijām, kas pamazām iet nebūtībā.

Māra Pole
žurnāla “Pie galda” galvenā redaktore

Es nevāru ievārījumus, jo tā īsti nemāku to darīt. Man ir nedaudz bail par to, ka tā ir lieta, kas aiziet zudībā ar vienu, konkrētu paaudzi.

Sociālās vietnes “Instagram” Māras Poles sekotāji ļoti nekļūdīgi zina, kas ir žurnāla galvenās redaktores dzīves prioritātes.

Māra Pole
vīna un ēdiena zinātāja

Daba, ēdiens, suns. Suns un daba iet roku rokā. Arī ēdiens un daba, jo katru reizi, kad ar draugiem dodamies dabā, tad visi kopā gatavojam kādu ēdienu. Bet ēdiens man ir ļoti svarīgs, un man ir svarīgi, ka cilvēki domā līdzi tam, ko viņi ēd.