”5 grādi un 37 grādi!” “Bez Tabu” veiktajā eksperimentā atklājas, cik dažādas ir termokrūzes

Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

2 komentāri

Termokrūzes primārais uzdevums ir saglabāt dzērienu ilgstoši karstu vai aukstu, bet ne mazāk svarīgi, lai tā būtu hermētiska. Bieži par termokrūzi kļūdaini dēvē ceļojumu krūzi (angliski travel mug), taču tās vāks nenoslēdzas.

Būtiskākais kritērijs, izvēloties termokrūzi, ir materiāls. Plastmasas termokrūzes ir lētākas, un dzēriens silts vai auksts saglabāsies maksimums divas stundas.

Labs siltuma vadītājs ir nerūsējošais tērauds. “Lētākais variants ir nerūsējošā tērauda korpuss, šķidrums uzreiz nonāk kontaktā ar korpusu,” stāsta SIA “Arkolat” gatavošanas kategoriju vadītāja Renāte Krauze.

Jo vairāk materiāla tiek izmantots termokrūzes ražošanā, jo dārgāks būs gala produkts, tas arī ir galvenais kvalitātes rādītājs.

Viens no izturīgākajiem materiāliem, kas tiek izmantots ir vakuuma vai putu izolācija.

Renāte Krauze
SIA “Arkolat” gatavošanas kategoriju vadītāja

Vakuuma izolācija ir dārgākais materiāls. Tas nozīmē, ka ir divi korpusi, starp kuriem vakuums, kas neļauj šķidrumam nonākt saskarē ar ārējo korpusu.

Nerūsējošā tērauda termokrūze dzērienu siltu vai aukstu saglabās vidēji četras stundas, savukārt nerūsējošā tērauda dubultsienu termokrūze ar vakuuma izolāciju no sešām līdz pat divpadsmit stundām.

Pirms termokrūzes lietošanas ieteicams to pareizi sagatavot. Lai dzērienu ilgāk baudītu siltu, korpuss jāsasilda. (Auksta dzēriena baudīšanai jāatvēsina)

Tukšā termokrūzē ielej karstu ūdeni un atstāj uz piecām minūtēm. Vēlāk ūdeni izlej, un termokrūzē pilda izvēlēto dzērienu.

Mūziķe Iveta Baumene sevi sauc par kaislīgu kafijas fani, un tie, kuri viņu pazīst, zina, ka pēdējā laikā bez savas termokrūzes nekur nepārvietojas, to sev izvēlējusies dāvanā.

Ivetas iedvesmots, arī mūziķis Roberts Pētersons iegādājies sev termokrūzi.

Iveta Baumane
mūziķe

Man pašai liktos, ka 30 eiro nav saprātīga cena termokrūzei. Bet tagad zinu, ka mana krūze ir tā vērta, jo pārējās ir izmestas ārā! Kafija saglabājas silta apmēram 6 stundas, un pirms lietošanas pat stundu nākas to atdzesēt!

“Bez Tabu” veic eksperimentu: trīs dažādās termokrūzēs un vienā ceļojumu krūzē tiek ieliets tikko uzvārīts ūdens. Ūdens temperatūra ceļojumu krūzē pēc pusotras stundas ir 27,5 grādi, termokrūzēs – 55,5, 37,7 un 31,8 grādi.

Vēl pēc pāris stundām ūdens temperatūra ceļojumu krūzē ir vairs tikai 5 grādi, termokrūzēs – 37,7, 12,2 un 6,7 grādi.

Atšķirība ir tiešām ievērojama, ceļojumu krūzē ūdens kļuvis atspirdzinoši vēss, savukārt, atverot izturīgāko termokrūzi, gaisā manāms ūdens tvaiks.

Foto

2 komentāri