Gatavot bez pārtikas pārpalikumiem – izaicinājums recepšu autorei un ēdiena stilistei Lindai Vilmansonei-Virbulei

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Linda Vilmansone-Virbule ir ēdienu stiliste un recepšu autore, kuru TV3 skatītāji iepazinuši raidījumos “Gatavo trīs” un “Garšīgas sarunas”. Sagaidot “Bez Tabu”, Linda sacepusi siermaizītes un ir gatava sākt izaicinājumu nedēļu, pildot “zero waste” piecus pamatprincipus, tiesa, savu iespēju robežās, jo skaidrs, ka pilsētas dzīvoklī kompostam nav gatava.

Lindas ģimene, proti viņa, vīrs Armands un divi kaķi, jau šobrīd sevi sauc par bezatkritumu dzīves veida piekritējiem. Abi izmanto ūdens filtru un ūdeni nepērk, tikai pilda vairākkārt lietojamās pudelēs.

Abi šķiro atkritumus, maisiņiem dod otro dzīvi, tos izmantojot atkritumiem, ņem ēdienu līdzi uz darbu.

 

Linda Vilmansone-Virbule
ēdiena stiliste un recepšu autore

Pusdienas parasti līdzi ņem Armands, jo mans darbs saistīts ar ēdiena gatavošanu, tāpēc nebūtu prātīgi ņemt līdzi ēdienu uz darbu. Bet es parasti iepriekšējā vakarā gatavoju, domājot soli uz priekšu, un no vakariņām sakombinēju vīram pusdienas.

 

Abi regulāri ziedo drēbes “Otrajai elpai”, Linda arī fotosesijās morāli novecojušos traukus nes uz “Otro elpu”.

Viens no apzinātajiem soļiem, kā atstāt pēc iespējas mazāku nospiedumu dabā, ir atteikties no gaļas patēriņa mājās. Tāpēc nesauc sevi par veģetāriešiem, jo ārpus mājas gaļu mēdz ēst.

Linda izmēģinājusi iepirkties beziepakojuma veikalā, tur pērkot izlejamo šampūnu un matu kondicionieri, bet viņa atzīst, ka nepatīk burciņas vannas istabā, tāpēc atradusi risinājumu- vairākkārt lietojamus, askētiskus mato kopšanas līdzekļu traukus.

Toties Lindas virtuvē gan burciņas ir cieņā. Tas labi izskatās un ir pārredzams, kuri produkti drīz beigsies.

Gana zaļi dzīvojošie Linda un Armands gatavi doties vēl tālāk bezatkritumu dzīves veidā, saņemot “zero waste” vēstnešu šīs nedēļas uzdevumus.

Viņu galvenais uzdevums – plānot maltītes nedēļai tā, lai nepaliek pāri pārtikas atkritumu. Abi teic, ka tas viņiem būs viegli izpildāms uzdevums, jo savulaik iemēģinājuši ēdienreižu plānošanu. Pēdējā laikā sākuši slinkot šai jomā.

Jau rīt abi ķersies klāt ēdienreižu plānošanai.