“Gaļā ir aizdomīgi daudz ūdens!” sašutis pircējs. Vai tiešām gaļā tiek špricēts škidrums, lai būtu lielāks svars?

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

19 komentāri

Rīdzinieks Uldis bieži gatavo gaļu. Secinājis, ka tajā ir aizdomīgi daudz ūdens. Pēdējo reizi nopircis cūkgaļas lāpstiņu bez kaula par trim ar pusi eiro. Pēc gatavošanas izmērījs, ka piektā daļa gaļā bijusi ūdens. Naudas izteiksmē tie bijuši 70 centi, jo par gaļu bija samaksājis 3.eiro 50 centus.

Uldis grib noskaidrot, vai tas ir normāli, ka jāmaksā ne tikai par pašu gaļu, bet arī par ūdeni, kas lielos daudzumos izdalās no gaļas? Dzirdējis un arī internetā esošie video liecinot, ka varot būt gadījumi, ka gaļā tiek špricēts šķidrums, lai būtu lielāks svars. Senāk gaļā neesot bijis tik daudz šķidruma.

Kopā ar raidījuma “Bez Tabu” žurnālistiem Uldis veic eksperimentu un atkal gatavo cūkgaļu. Šoreiz pēc gatavošanas no 800 gramu lielā cūkgaļas gabala izdalās 140 ml ūdens. Atkal gandrīz piektā daļa.

Kad tādu pašu 800 gramu lielu cūkgaļas lāpstiņas gabalu gatavo restorāna “Hercogs” šefpavārs Nauris Nummurs, pēc gatavošanas izdalās vien 50 ml liels šķidruma daudzums. Atšķirību šefpavārs izskaidro, ka gatavojot izmantotas dažādas plītis. Uldim bijusi gāzes plīts, restorānā indukcijas plīts, Uldis katlam bija uzlicis vāku, pavārs gatvavoja gaļu katlā bez vāka.

Veic citu eksperimentu un šefpavārs pagatavo divu dažādu ražotāju vienāda lieluma cūkas lāpstiņu. Gatavo vienādos katlos un uz tās pašas plīts. Rezultātā šķidruma daudzums gaļā atkal atškiras.

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Plīkša informē, ka saņem zinojumus no pircējiem, kuriem ir aizdomas, ka gaļai tiek pievienots ūdens, lai būtu lielāks svars, taču, veicot pārbaudes, vismaz Latvijā tas neesot konstatēts.

PVD pārstāve norāda, ka neesot normatīvo aktu, kas reglamentētu, cik liels ūdens daudzums gaļā ir pieļaujams, taču normatīvie akti nosaka, ka dzīvnieku pirmskaušanas un kaušanas procesam jabūt pēc iespējas saudzīgakam dzīvniekam un kautuvēs jānovērš apstākļus, kas dzīvniekam paaugstina stresa līmeni.

Esot pārbaudīts, ka dažādu ražotāju gaļā ūdens daudzums tiešām varot atsķirties. Veikts pētījums, kas pierādījis, ka pirmskaušanas un kaušanas stresa stāvoklis ietekmē gaļas kvalitātes pamatrādītājus. Jo lielāks stress dzīvniekam bijis pirms nokaušanas, jo lielāks ūdens daudzums ir gaļā. Pasliktinās arī citi kvalitates rādītāji un gaļa nav tik garšīga. Pārsvarā lielfermu dzīvniekiem stresa līmenis ir augstāks nekā mazajās saimniecībās augušiem. Pasaulē gan esot cūku lielfermas, kur rukšiem ir radīti īpaši labi apstākļi, sevišķi pirms nokaušanas. Cūkas saņem pat patīkamu relaksējošu dušu.

Cik daudz šķidruma ir gaļā, tas atkarīgs arī no dzīvnieka vecuma. Senākos laikos kāva vecākus dzīvniekus, kuri ir stresa noturīgāki, līdz ar to gaļā neesot bijis tik daudz ūdens. Jo jaunāks dzīvnieks, jo gaļas sastavā ūdens esot vairāk.