Ēdienreižu plānošana un kārtība virtuvē – solis ceļā uz atkritumu samazināšanu

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Pievienot komentāru

Šonedēļ “Bez Tabu” stāstu sērijā “Dzīve bez atkritumiem” piedalās ēdiena stiliste un recepšu autore Linda Vilmansone-Virbule un viņas vīrs Armands, kurš ikdienā darbojas kino jomā. Abiem ir nenormēts darba laiks, bet šonedēļ, piedaloties izaicinājumā, viņu uzdevums ir samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, ko, izrādās, var veiksmīgi paveikt, plānojot maltītes.

Ēdienu stiliste un recepšu autore Linda Vilmansone-Virbule ikdienā savam vīram Armandam gatavo pusdienas līdzi ņemšanai, ko viņa saliek daudzkārt lietojamajās kārbiņās. Pati kā cilvēks, kurai darbs saistīts ar gatavošanu, uz darbu ēdienu līdzi neņem. Arī šoreiz, kad tiekas birojā, kur radošajā sapulcē kopā ar kolēģiem pieņems lēmumu, kādu bildi likt uz “Našķoties Zanes” jaunās grāmatas vāka, ēdiens nav nepieciešams. Galdā jau ir celtas pašu gatavotas maizītes, ar ko iestiprināties radošā procesa laikā.

Izrādās, ka vienoties par pavārgrāmatas vāku nemaz nav vienkārši. Tieši tāpat kā nebūt nav vienkārši ēst gatavotājiem tikt galā ar pārtikas atkritumiem. Kaut gan, kā norāda Lindas kolēģi, recepšu autori, šefpavāri un ēdiena blogeri, viņi piedomā pie tā, kā samazināt ēdienu atlikumus.

Zane Ozoliņa
@naskoties_zane, ēdiena blogere un pavārgrāmatas autore

Tā kā es gatavoju daudz, tad man šis temats ir aktuāls. Un, manuprāt, pārtikas atkritumus dalām divās daļās. Vieni ir tie, kas ir pārpalikumi,piemēram, miziņas, ko es protu izmantot. Kartupeļu miziņas var izmantot čipsu gatavošanā, dārzeņu kātus var savārīt buljonā. Otri pārpalikumi ir tie, kas netiek apēsti jau no pagatavota ēdiena. Tur arī esmu atradusi risinājumu, es cienāju radus un draugus.

 

 

“Našķoties Zanei” piekrīt restorāna “Buržujs” šefpavārs, kurš pašmāju audzētos dārzeņus gatavo ar visu miziņu. Jaunais kartupelis ar visu miziņu ir ne tikai garšīgs, bet vērtīgs, no uztura viedokļa raugoties.

Protams, ja gatavo daudz, piemēram, ēdienu žurnāla vajadzībām, visu pašu spēkiem apēst nejaudā, tāpēc ir labi atrast iespēju, ar ko dalīties. Ne vienmēr visu apēdīs draugi vai radi, tāpēc ēdienu blogeri nereti uzrunā ģimenes, kam salīdzinoši trūcīgāka iztikšana un pacienā ar gardumiem viņus.

Ļoti svarīgi ceļā uz pārtikas atkritumu samazināšanu ievērot kārtību virtuvē. Tieši tāpēc ēst gatavošanas žurnāla virtuvē katram produktam ir sava vieta, un kārtības ieviešanā neatsverams palīgs ir kastes ar uzrakstiem. Ir kārbas, kurās stāv atvērti iepakojumi, ir tādas, kurās vēl neatvērti, un tas ļauj recepšu autoriem pirms gatavošanas noskaidrot, ko patiešām vajag iegādāties, bet kas palicis neizmantots no kolēģiem.

Arī atkritumu šķirošana ievieš skaidrību pārtikas pārpalikumu samazināšanā.

 

Anna Birmane
Anna Panna, kulinārijas grāmatu autore

 Mājas zonā es esmu superšķirotājs, ja vēl pilsētā būtu, kur nodot kompostu, tas vispār būtu mans sapnis. Darba zonā nedaudz grūtāk, īpaši gatavojot gardumus recepšu grāmatai, tur ir dažādi pārpalikumi, no kuriem es nevaru izvairīties.

 

 

Gatavojot mājās, kā Lindas kolēģi, pavāri un recepšu grāmatu autori visi kā viens norāda, ka plānošana ir visu pamatu pamats. Ne vienmēr tam jābūt uz papīra uzrakstītam, bet skaidrs, ka iepērkoties, paēdušu vēderu un sarakstu rokās, būs mazāk neplānoti, mirkļa iegribu veikti pirkumi, līdz ar to samazināsies atkritumu daudzums.

 

Linda Vilmansone-Virbule
Ēdiena stiliste un recepšu autore

Man liekas, ka super ir veicies, gan man gan maniem kolēģiem darbs ir arī hobijs un ka mēs visi varam kopīgi dalīties ar idejām. Uzskati lielās svarīgās lietās par to, kā būt sociāli atbildīgiem, mums sakrīt.