Vai zini, kādos produktos ir konservanti un, kā tie ietekmē mūsu veselību?

Pievienot komentāru
Vai zini, kādos produktos ir konservanti un, kā tie ietekmē mūsu veselību?
Foto: Ekrānuzņēmums

Sulfīti, sēra dioksīds, benzoskābe- tas viss ir pārtikā. Izrādās, citrusaugļi, arī ievestās mellene un vīnogas tiek apstrādātas ar konservantiem. Tie ir arī žāvētos augļos, ievārījumā ar samazinātu enerģētisko vērtību un pat ievārījuma cukurā!

Žurnāliste Unas Ulme veikalu plauktos esošajiem ievārījumiem met līkumu, jo neatbalsta tajos esošās mākslīgās pārtikas piedevas. Ar dzīvesbiedra palīdzību sēnes, ogas, augļus un dārzeņus konservē pati. Pat gatavojot ievārījumu, izmanto tikai klasisko cukuru, nevis īpaši ievārījumam paredzēto, kura sastāvā arī esot konservanti.

Kas tie tādi konservanti?

Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve skaidro, ka konservanti ir pārtikas piedeva, kuru izmanto pārtikas produktu ražošanā, lai paildzinātu to uzglabāšanas laiku, pasargātu no bojāšanās, pelējuma un rūgšanas.
Tad jau labāk esot nedaudz konservantu, nekā pelējums.

Foto

Augļu un ogu pārstrādē drīkst izmantot konservantus, ja produktā ir samazināts cukura daudzums vai tas tiek ražots bez cukura, vai ar saldinātājiem. Konservanti ir žāvētos augļos un ogās, piemēram, rozīnēs. Ar tiem apstrādā citursaugļu virsmu, ievestās mellenes un vīnogas, jo tās ātri bojājas un, pretējā gadījumā, būtu pagalam jau transportējot.

Kopā ir aptuveni simts konservanti. Viss alerģiskākie ir sulfīti un sēra dioksīds. Otrā grupa ir benzoskābe un tās sāļi. Visnekaitīgākā ir sorbīnskābe un sorbāti, piemēram, kālija sorbāts. Ja produktā ir konservanti, tas jānorāda marķējumā, nepārsniedzot maksimālo pieļaujamo normu.

Veicot pārbaudes, pēdējos gados pārkāpumi gan neesot konstatēti.

Kā svaigus produktus saglabā restorāna šefpavārs?

“Restorāns 3 ” šefpavārs Juris Dukaļskis atklāj, kā viņš saglabā ekoloģiskos un bioloģiskos produktus svaigus: augļus, dārzeņus, sēnes, zivis un gaļu iepako vakuumā ar īpaša aparāta palīdzību gan svaigā, gan marinētā veidā. Tie uzglabājas nebojājoties mēnešiem ilgi, bez mākslīgām pārtikas piedevām. Gandrīz visus produktus var uzglabāt tos izžāvējot, sablenderējot un samaļot pulverī. Ogas saglabā svaigas sasaldējot.

Lai gan pats savā un klientu ēdienkartē neiekļauj ar konservantiem apstrādātus produktus, taču uzskata, nepārsniedzot pieļaujamo normu, tie mūsu veselībai briesmas nerada. Tāda pati pārliecība ir arī Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistei: ja reiz Eiropā ir atļauts, tas nozīmējot -pārbaudīts!

Video