Vai ir iespējams atšķirt bezalkoholisko alu no grādīgā miestiņa?

Diāna Urbāne

Autors: Diāna Urbāne

3 komentāri

Šoferiem, kuri Vasaras saulgriežos spiesti sēsties pie stūres, alus darītavas ir atradušas risinājumu. Aldari iemanījušies darīt bezalkoholisku alu, kas pēc garšas praktiski neatšķiras no tradicionālā dzēriena.

Klasiskajam un bezalkoholiskajam alum izmanto ūdeni, mieža iesala graudus, apiņus un raugu. Liela meistarība ir, kur pievieno apiņus, var pievienot raudzēšana sākumā, vidū un beigās.

Alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis atklāj vairākus veidus, kā top bezalkoholiskais alu.

Aivars Ruņģis
Valmiermuižas alus darītavas saimnieks

Dārgākais variants ir gatavo alu iztvaicēt, otra metode, kas ir populārāka, bet arī dārgāka – izmanto ļoti gudrus filtrus ar kuriem var nofiltrēt nost alkoholu. Trešā metode, kas ir vislētākā, ir apstādināt raudzēšanas procesu jeb neļaut alum izraudzēties līdz 5%, bet tikai līdz 0,3%. Valmiermuižā bezalkoholisko alu brūvē tāpāt kā grādīgos dzērienus, starpība ir tikai raugā.

Alus baudīšanai svarīgi ir izvēlēties piemērotu glāzi, lai izjustu aromātu, derēs arī vīna glāzes. Arī bezalkoholiskajam alum ir dažādas garaš, citram stiprāk jūt rūgto apiņu garšu, kādam arī mazāk.

Aldaris Aigars uzskata, ka nav nemaz tik vienkārši atpazīt, vai alus ir alkoholisks. Tādēļ “Bez Tabu” veic eksperimentu un starp diviem bezalkoholiskiem dzērieniem paslēpj vienu ar grādiem!

TV3 laika ziņu moderators un radio StarFm dīdžejs Māris Grigalis svētkos labprāt iedzer kādu alus glāzi. Viņam nav grūti atminēt, kurā glāzē ieliets alkoholiskais dzēriens, jo sieva svētkos izvēlas bezalkoholisko brūvējumu.

Sporta ziņu žurnālists Toms Prāmnieks svētkus pavada mierīgi, iedzerot pāris kausus. Viņš apdomājot, spēj pateikt atšķirības starp dzērieniem.

Savukārt TV personība Baiba Sipeniece-Gavare gan alu nedzer, tāpēc eksperimentā ir sarežģītāk atminēt, kurš ir kurš.

3 komentāri