Komentāri

Bez kāpostiem nav iedomājama latviešu ēdienkarte. Tos liekam galdā jau gadsimtiem ilgi un varētu domāt, ka ar šiem dārzeņiem vairs nevienu nevar pārsteigt, tostarp ar skābētiem un sautētiem. Restorāna pavārs Dmitrijs Redenka Bez Tabu skatītājiem atklāj, kā joprojām varam sagādāt viesiem pārsteigumu, liekot galdā sautētos sarkanos kāpostus ar Ziemassvētku garšu.

Sautēti kāposti tumši sarkanā krāsā, kas garšo pēc Ziemassvētkiem!

Sarkanie sautētie kāposti ir neparastā tumši sarkanā krāsā, lieliski garšo un ļoti maz izmaksā. Lai pietiktu vakariņām trim četriem cilvēkiem, nepieciešams:

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti
  • Puse sarkanās kāpostgalvas
  • Glāze sarkanvīna
  • 3-4 kanēļa standziņas
  • Timiāns
  • Rozmarīns
  • Izkausēts cukurs (2 ēdamkarotes)
  • Divi apelsīni
  • Sviests (40 grami)

Sarkano kāpostu sagriež šķēlītēs, ieliek katlā nedaudz sviesta un liek sautēties, līdz kāposti samazina apjomu, tad pielej glāzi sarkanvīna. Pievieno rozmarīnu, timiānu, kanēļstandziņas un izkausētu, karamelizētu cukuru.

Lai Ziemassvētku garša būtu pavisam izteikta, pievieno divus apelsīnus. Sautēšanas process ilgst aptuveni stundu. Gatavošanas laikā var pievienot klāt nedaudz vairāk cukura vai medu, vai vīnu. Garšas variē katrs pēc savām vēlmēm.

Maigāku garšu iegūst, beigās pievienojot sviestu. Ūdeni klāt nelej, tad zudīs garšu buķete. Kāposti ir gatavi, kad tie no ārpuses ir mīksti, bet iekšā nedaudz kraukšķīgi un ir tumši sarkanā krāsā. Pasniedz kopā ar gaļas ēdieniem vai atsevišķi.

Skābēti kāposti

Latvieši jau izsenis kāpostus ir skābējuši. Sākotnēji recepte bija vienkārša: sāls, ķimenes un kāposti. Nekas vairāk. Kārta kāpostu, sāls, ķimenes, atkal kārta kāpostu, sāls, ķimenes, tā turpināja, līdz trauks pilns.

Laika gaitā sāka pievienot burkānus un ogas: dzērvenes, brūklenes. Ja pievieno ogas, tad liek klāt vai nu ķimenes, vai nu burkānus. Ja liek burkānus, arī tad izvēlas klāt tikai vienu sastāvdaļu: ogas vai ķimenes. Visu kopā nevajadzētu jaukt.

Agrāk kāpostus skābēja koka mucās, mūsdienās tās ir retajam, tāpēc mājsaimniecībās var izmantot arī stikla burkas, bet ne plastmasas, emaljētos vai alumīnija traukus. Kad trauks piepildīts, tam virsū uzliek slogu, uzglabā istabās temperatūrā, līdz pēc pāris dienām parādās putas.

Tās nosmeļ, uzliek jaunu slogu un, lai apturētu rūgšanu, novieto kāpostus aptuveni nulle grādu vēsā telpā un uzglabā visu ziemu.

Skābēto kāpostu uzkoda

Arī no skābētiem kāpostiem var pagatavot neparastu uzkodu, ar ko pārsteigt viesus.

  • Uzkodai nepieciešams:
  • Skābēti kāposti
  • Zilais sīpols
  • Dažādi zaļumi (dilles, pētersīļi selerijas u.c.)
  • Nedaudz cukura un olīveļļas
  • Marinētas sarkanās un dzeltenās bietes
  • Gurķis
  • Redīss

Skābētiem kāpostiem pievieno šķēlītēs smalki sagrieztu zilo sīpolu, bet ne dzelteno, jo tas nomāks kāpostu garšu. Sajauc kopā ar smalki sagrieztiem dažādiem zaļumiem, pēc katra paša izvēles, ar kādiem. Pievieno nedaudz cukura un olīveļļu.

Pasniedz kopa ar lielākos gabalos sagrieztam marinētām sarkanajām un dzeltenajām bietēm.
(Tās marinē paši. Bietes novāra un marinē ūdens, etiķa un cukura maisījumā. Var pievienot nedaudz sāls.)

Lai skābēto kāpostu uzkoda ir vēl krāsaināka, to dekorē ar šķēlītēs sagrieztu redīsu un gurķi. Tā der gan vegāniem, gan veģetāriešiem. Visēdāji to lieto uzturā kopā ar gaļas ēdieniem.

Starp citu, skābēti kāposti nav tikai latviešu virtuvē vien. Mēs to esam aizguvuši no vāciešiem, bet kāpostus skābē arī citviet Austrumeiropā, piemēram, Polijā, Čehijā, Baltijas valstīs, arī Krievzemē.

Foto

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl